Ilmaa määrittämässä

Taloissa suoritettiin ilmamäärämittaukset, vähän pidemmän kaavan kautta. Ilmamäärämittaus markkinoitiin allekirjoittaneelle ”pakollisena toimenpiteenä, jonka rakennusvirasto vaatii”. No, harvoinpa olen jälkikäteen yhtä onnellinen kuin tästä pakollisesta funktiosta.

Olin jo aiemmin ilmetellyt Nilan EC-9 poistoilmalämpöpumpun äänekkyyttä ja huonoa vastetta etäsäädöstä annettuihin käskyihin. Kävin itse asiassa Asuntomessuilla firman pisteellä hakemassa myyntijohtajan yhteystiedot konsultaatiota varten, mutta syy löytyi toisaalta. Ilmamäärämittauksissa paljastui, että poisto-, tulo- ja raitisilmaputket ovat lipsahtaneet IV-asentajalta ristiin. Niinpä kosteiden tilojen putket puhalsivat raitista ilmaa ja olohuoneessa oli koko ajan vähän sellainen olo, että happi loppuu. Konkreettisesti tuon huomasi oikeasti vasta siinä vaiheessa, kun tarkastaja tunki koko nyrkin venttiilin irroittamisen jälkeen putkeen, mutta vika itsessään selitti äänekkyyden ja huonon vasteen. Allekirjoittaneen reaktion virheeseen varmaankin arvaatte.

Hetken aikaa epäiltiin myös, onko saatu tilattua mahdollisesti vääränkätinen vehje, mutta koska putket yhdistyvät aina Nilaniin samalla tavalla, kyseessä on selkeä asennusvirhe ja asennusohjeiden lukemattajättäminen – kaivoin itse oheisen kuvan uudelleenasennushetkellä käyttöön. Onneksi mitään isoa vahinkoa ei ole syntynyt, kun A-talossa ei vielä ole ollut sauna tai kuivausrumpu käytössä ja B-talossa on oleiltu niin lyhyen aikaa – Nilanin sähkönkulutus virheen aikana selviää vasta seuraavista sähkölaskuista..

Vian korjaaminen tässä vaiheessa tietenkin oli astetta työläämpää, koska yläpohjassa on jo puhallusvillat, mutta maanantaina suoritetun tarkistuksen mukaan ilmastointi toimii nyt suunnitellulla tavalla. Samalla kertaa tulin jututtaneeksi myös asentajia tuosta mittauksen funktiosta ja heput saivat hyvin kumottua käsitykseni siitä, että kyseessä olisi vain ”pakollinen toimenpide”:

  • Ilmamäärät säädetään, jotta huoneistossa olisi lievä alipaine, jolloin ilma vaihtuu oikein, poistoilmalämpöpumpun toimii oikein ja hyötypumppu on sellainen kuin luvattu
  • Ilmastointiventtiilien keskustaan ei saa itse koskea; meillä venttiilit olivat muuttohetkellä kiinniruuvatut ja saimme käskyn pyöritellä ne itse auki eli osassa huoneita oli reipas ylipaine ja väärissä paikoissa alipaine.
  • Ainoastaan saunassa 0n nupillinen venttiili, jonka saa vetäistä alas tuulettumisen nopeuttamiseksi
  • Tarkistuspöytäkirjasta on jatkossa se hyöty, että jos jotain venttiiliä joutuu säätämään, optimiarvot ovat tallessa eli se kuuluu syystä osaksi talokansiota

Lisäksi meidän kohdallamme löytyi vielä peltiset sulut pienen vessan ilmastointiputkista ja pari venttiilikantta uupui mittauksen aloitushetkellä eli muutoinkin ilmastointi tuli viimeisteltyä kuntoon tarkistuksen yhteydessä.

Taas voi olla onnellinen siitä, että LVI-mittauspalvelu Kalevan tarkastajat ovat hommansa ammattilaisia ja myös tällä kertaa asiakaspalvelun ammattilaisia; tyhmät kysymykseni saivat erittäin positiivisen vastaanoton ja ongelmakohtia korjattiin, jotta mittaus saatiin suoritettua kunnolla. Näitä palvelukokemuksia lisää, kiitos =)

Kategoria(t): Lämmitys, LVI, Tilanne Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s