Suutarin lapset, kengät ja tv

Teleoperaattorien palvelut ja maksutv-kuviot ovat olleet aikamoisessa julkisessa ryöpytyksessä aina kuluttajaviranomaisia myöten. Allekirjoittanut ehti työskennellä maksutv-markkinoinnin parissa joitain vuosia, joten tuntuu aika hämmentävältä huomata, että nämä tietoliikenne- ja tv-asiat voivat olla näin USKOMATTOMAN vaikeita vielä vuonna 2012. Joskin tämä eeppinen fail-saaga alkoikin jo kesällä 2011. Ja kas, nyt kun päivitän vanhaa luonnosta, ollaankin jo ehditty vuoteen 2013. Kyllä vaan aika rientää kun on kivaa.

Tietoliikenneyhteydet ja niiden tarve määritellään ainakin Espoossa jo rakennusmääräyksissä aika tarkasti: mm. sähkösuunnitelmaa tehdessä kävi ilmi, että datapistokkeet tarvitaan jokaiseen asuinhuoneeseen. Eihän siinä – pistokkeiden laitattaminen on lastenleikkiä verrattuna siihen hupiin, mikä alkaa kun ne yhteydet pitäisi saada ensin teknisen tilan jakamoon ja sitten vielä siitä eteenpäin.

Teoriassa helppoa, käytännössä sekavaa

Tiesimme alueellamme asuvien tuttujen kautta, että tontti sijaitsee Elisan alueella. Aloitin talokaapelien hankinnan viime kesänä, kun tontilla kaivettiin muutenkin ja kaapeleiden putkitus oli helpohko tehdä. Jo tuolloin sain aspoista kahtalaista vastausta: ensin todettiin, ettei alueemme ole Elisan, sitten kuitenkin parin yhdistämisen jälkeen luvattiin kuparikaapeloinnin onnistuvan. Hyvä. Datakaapelin asennuksessakin oli monta mutkaa matkassa; kommunikaatio asennusfirman ja operaattorin välillä ei pelannut ja sain lukuisia kuittauksia tehdystä asennuksesta, jota ei sitten kuitenkaan oltu tehty. Näissä toimijoina siis Elisa ja alihankkijansa Eltel.

Kaikki oli lopulta muuttoon asti kuitenkin silmämääräisesti hyvin. Siirsimme Elisa Viihde -pakettimme uuteen osoitteeseen muuton jälkeen ja palvelun auettua kävimme kummastelemaan, mikseivät peruskanavat näy (tai siis näkyivät; YLE ja kaupalliset vuorotellen, pikselimössöisinä ja äänet pätkien).

Kävi ilmi, että Elisan palvelussa peruskanavat eivät suinkaan liiku datakaapelia pitkin vaan antenni- tai joku-muu-kaapeli-teitse. Emme luonnollisestikaan olleet tilanneet taloihin haravaa katolle, koska ajattelimme olevamme onnellisia täys-iptv-asiakkaita ns. tästä ikuisuuteen. Antenniasennus olisi kustantanut rapsakat 500 euroa, joten otin yhteyttä Elisaan missä todettiin kuivahkosti että näillä mennään, kyllä olis asiakkaan pitänyt tietää että antenni tarvitaan.

Sinänsä ymmärrän asiakkaan selvänottovelvollisuuden ja olen siitä jopa samaa mieltä. Muistan kuitenkin elävästi sen puhelun, jossa selvitin Elisalta asiaa ja kysyin nimenomaan kokonaisratkaisua kahden rakenteilla olevan omakotitalon tietoliikenne- ja tv:n katsomistarpeisiin ja puhelimessa Elisan asiantuntija nimenomaan antoi kokonaisratkaisuksi Talokaapeli + Viihde -kombon. No sehän ei tosiaan aivan riittänyt, mutta puhelinkeskustelussa, jonka aikana tilaus tehtiin, ei peruskanavista ja haravantarpeesta mainittu sanallakaan, vaikka painotin kyseessä olevan uudiskohteen.

Mites mää ny sitä telkkaria katon sitten häh?

Tätä Elisasählinkiä ja sen tiimoilta vääntämistä jatkui puolisen vuotta, jolloin operaattori viimein myöntyi tulemaan vastaan sen verran, että he hyvittäisivät osan antennin asennus- ja hankintakustannuksista. Asia on sittemmin jäänyt hoitamatta ihan omasta saamattomuudesta johtuen – kun tv on toiminut edes miten kuten (kiitos tämän sievääkin sievemmän pikku sisäantennin, joka särkee silmiä joka kerta kun siihen katse osuu) unohtuu asia aina duunipäivän aikana ja palaa mieleen silloin, kun kanavat eivät illalla sitten näykään – jos vaikka sataa vettä tai on muuten huono sää.

20130710-102355.jpg

Asia pompsahti nyt vuoden jälkeen ajankohtaiseksi edellämainitun lisäksi kahdesta syystä. Sonera veti oman kaapelijakopisteensä lähemmäksi kesäkuussa, eli meillä on ainakin teoriassa mahdollisuus ns. vaihtaa parempaan. Toisekseen olemme eläneet viikon ilman YLEn kanavia, mikä on lievästi sanottuna ärsyttävää. Toki Viihteen Areena-toiminto paikkaa vähän, mutta ei riittämiin. Elisan aspaan soittaminen on jälleen ”kunhan nyt tässä lomaillessa joutaa” -listalla, mutta ajattelin joka tapauksessa vaihtaa operaattoria, mikäli se suinkin on mahdollista.

Ai miksi, kun ne kerran maksais meille antennin? Sananen asiakaspalvelusta

Suurin syy tähän polttavaan pois Elisalta -fiilikseen on ennen kaikkea asiakaspalvelu, jota tätä kuviota selvitellessä olemme kohdanneet. Aluksi meitä pompoteltiin vastuuhenkilöltä toiselle. Asiakasvastaava oli ynseä, alentuva ja ajoittain epäkohtelias kun taas tekninen vastaava puhui ainoastaan kilobittiä, megatavua, ykkösiä ja nollia enkä vaan kertakaikkiaan tajunnut jutuistaan juur mitään. Vasta, kun ilmoitimme keissin menevän kuluttajariitalautakuntaan, kun muuta vaihtoehtoa ei ole, alkoi keskustelun sävy muistuttaa edes etäisesti sitä, mitä kouluissa ja kirjoissa opetetaan reklamaatioihin suhtautumisesta. Kaiken sen kuuntelemani hankala asiakas -huokailun, oma-aloitteisen selvittämisen, vastauksia vaille jääneiden sähköpostien ja saamattomien kuittausten jälkeen ei vaan huvita leikkiä niiden kanssa enää, jos ja nyt kun vaihtoehtoja vain suinkin on tarjolla.

Todettakoon myös, että Sonerahan myi meille jo kertaalleen oman pakettinsa ja vasta toimituksen jälkeen selvisi, ettei tuote toimikaan täällä meillä. Eli ei se ihan putkeen mennyt niilläkään ekalla kerralla.

Nykypäivän ratkaisut – enemmän vaihtoehtoja

Tekniikkahan on kehittynyt tuosta tilauspuhelusta – kahdessa vuodessa, hupsista – niin paljon, että riittävän älykkäällä älytelevisiolla pärjäisi nykyään jo varmaan ilman antennia ja datakaapeliakin: 4G-mokkulaisella saisi nopeamman yhteyden kuin kuparilla. Areena, Katsomo, Ruutu ja tuoreimmaisena nämä kolme yhteenvetävä koontipalvelu Teevee tuovat kotimaiset kanavat helpohkosti tyrkylle – sääli vaan että kunkin alustan tekninen toimivuus on kovasti epävarma ja esim. Applen AirPlay-tukea ei kaikista löydy. Samat tekniset lastentaudit vaivaavat valitettavasti myös Netflixiä, HBOn striimauspalvelua ja FilmNetiäkin.

Selvitellään. Iptv-palvelut sinällänsä rokkaa aivan kivasti, eli haluan jonkun tällaisen kyllä pitää. Ja taidanpa soittaa sinne Soneralle nyt saman tien. Sadepäivän kunniaksi.

Kategoria(t): Asiakaspalvelu, Rakentaminen, Yleinen rakennusangsti Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Suutarin lapset, kengät ja tv

  1. Osmankäämi sanoo:

    Tämä jää kesken?

    • hannakristiina sanoo:

      Jäi kesken vuosi sitten, nyt viimein päivitin. Pahoittelut että jäi aikoinaan roikkumaan – oli ongelmia wpn ipad-appin kanssa ja sekosi koko teksti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s