Talon B esittely

Pohjapiirros:

Talon pohjapiirros on muokattu vuoden 2009 Asuntomessujen kohteesta 32 Seijantalo. Pohjan valinnassa tärkeimpiä kriteereitä olivat hyvä neliöiden käyttö, iso yhtenäinen keittiö-olohuone ja kätevä wc-ratkaisu päämakuuhuoneen yhteyteen. Luonnollisesti pohjan näkeminen livenä helpotti sen valintaa.

Pohjaan on tehty muutamia muutoksia alkuperäiseen nähden:

  • Tuulikaappi poistettu ja eteisen seinää lyhennetty
  • Käynti terassille siirretty toiseen laitaan olohuonetta
  • Kodinhoitohuoneeseen lisätty ulko-ovi
  • Teknistä tilaa pienennetty aavistuksen verran
  • Sisätiloissa tehty muutoksia

Lopullinen pohjakuva näyttää seuraavalta: 

Myös julkisivuihin tehtiin pientä hiontaa suunnitteluprosessin aikana. Etukuistin kattorakenne on alkuperäisessä mallissa aika raskas, joten se yksinkertaistettiin lippamaiseksi versioksi. Terassin rakenne muutettu palvelemaan talon sijaintia; terassi alkaa kodinhoitohuoneen ovesta ja päättyy terassin oveen. Valokatteella katetusta osiosta voi tulevaisuudessa tehdä lasitetun kesähuoneen, mikäli se tuntuu palvelevan käytössä paremmin:


Sijainti tontilla

Talo B on kuvan taloista oikean-puoleinen. Taloissa on käytössä samanlainen elementti-pohja, mutta kumpikin on sisätiloi-ltaan oman-laisensa.

Tontin koko on 1200 m2 per talo eli piha on mukavan iso.

________________________________

TALON SISÄTILAT

Talon sisätilat on suunniteltu yhdessä Unicoden sisustussuunnittelija Mari Survosen kanssa. 3D-kuvat helpottavat tilojen hahmottamista huomattavasti. Suunnitteluvaiheessa pitkästä toivelistasta priorisoitiin myös ne olennaiset ja toteuttamiskelpoiset. Havainnekuvat saavat luonnollisesti lopullisen muotonsa, värinsä ja mittansa materiaalien ja kiintokalusteiden hankinnan yhteydessä.

Keittiö:

Keittiön osalta toiveena oli mahdollisimman käytännöllinen, mutta toisaalta seurusteluystävällinen toteutus; olohuoneeseen päin suuntautuva niemeke mahdollistaa kommunikoinnin olohuoneeseen päin. Ruokapöytään päin suunnatut lisäkaapistot leventävät tilaa ja toimivat kätevästi kattaustarvikkeiden ja lasien säilyttämiseen.

Ikkunan edusta päätettiin pitää vapaana; sen eteen sijoitettu hana tai hella eivät ole kovin käyttö- tai siivousystävällisiä.  Samoin kulmaratkaisut vievät helposti turhaa tilaa eli loppujen kalusteiden sijoittaminen kummallekin seinälle tekee kokonaisuudesta simppelin, mutta toimivan.

Ulkoasusta haluttiin yhtenäinen; toinen seinä on nyt täynnä kaapistoja. Reunimmaisena oleva liukuovikaappi toimii hauskasti aamiaiskaappina ja ratkaisee ison osan säilytysongelmista. Lopullinen jääkaappivalinta vaikuttaa myös kaapistojen jäsentymiseen.

Kodinhoitohuone

Koska erillistä vaatehuonetta ei ole ja varastokin rakentuu vasta ajan ja budjetin kanssa, on kodinhoitohuoneella tärkeä säilytystilan rooli. Siksi tilaan on pyritty mahduttamaan mahdollisimman paljon kaappeja.

Kodinhoitohuoneen ovi toimii toisena sisääntulona, joten pesupiste on sijoitettu heti oven viereen, hana- ja allasvalinnolla saadaan tuettua käytännöllisyyttä. Vaikka kodinhoitohuoneen kalusteissa voidaankin säästää, tuodaan tilaan elävyyttä vastaavasti värivalinnoilla; kaapistojen väliin tulee räväkkä tapetti ja vastakkainen seinä maalataan sen aksenttivärillä.

Tilaan tulee aika monta ovea eli niiden käytännön toimivuus jää nähtäväksi.

Sauna ja kylpyhuone

Saunasta ja suihkusta on pyritty tekemään fiilikseltään yhtenäinen tila; lasiseinä tuo lisää tilantuntua. Tummaa ja valkeaa värimaailmaa yhdistelemällä saadaan ajaton fiilis, mutta kontrastia, jota voidaan tukea myös valaistuksella.
Suihkut sijoitetaan pesutilan nurkkiin ja väliin rakennetaan kiinteä hyllykkö purkeille ja purnukoille. Saunassa leikitellään tummalla ja vaalealla puunkäsittelyllä, kiukaan takana oleva seinä saa peitokseen joko luonnonkiviä tai erikoislaattaa. Kiuas ei tule noudattamaan trendikästä metalliverkkoratkaisua.

Kylpyhuoneet

Kylpyhuoneiden materiaalivalinnoissa on pyritty ajattomuuteen, jota muutama erikoislaatoille varattu värillisempi pinta tukee.

Kumpikin wc-istuin upotetaan seinään ja sen yläpuolelle rakennetaan valaistu hylly; seinäistuimella saadaan tilasta ilmavampi ja helpommin siivottava. Myös kaapistot tulevat näillä näkyvin olevaan seinään kiinitettäviä, jolloin sama tilantuntu jatkuu.

Valaistus parantaa tilojen käytettävyyttä; kumpaankin upotetaan spotit kattoon ja pienemmässä wc:ssä hyödynnetään todennäköisesti valopeiliä lisävalona.

Pienemmän wc:n osalta on käynti makuuhuoneeseen liukuoven kautta; ovi on piilotettu makuuhuoneesta nähden.

Erikoisratkaisu antaa lisätilaa muutoin pieneen kylpyhuoneeseen ja mahdollistaa leikittelyn sisäseinillä.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliin: Talon B esittely

  1. Paluuviite: Budjettipaineita, lattiahankinta ja kiuaspohdintaa | Rakennusprojekti Glasshill

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s