Ruoho on vihreää ja laatikoissa versoo

Meistä on kuoriutunut pihaihmisiä. En olisi ensinnäkään uskonut, miten rentouttavaa kastelukannun kanssa kuljeskelu paljain jaloin voi olla. Tai millaista tyydytystä tomaatin kukkien muuttuminen kypsymistä odottaviksi hedelmiksi voi (tomaattiallergikolle) tuoda. Tai miten paljon elämää helpottaa, kun kaksivuotias voi kuluttaa energiansa pihalla leikkien, juosten tai pienen kastelukannun kanssa heiluen, isompien leikkeihin mukaan tunkeutuen. Oma piha muuttaa ihmistä, parempaan päin.

Terassin kulmalla yrttiruukut kukoistavat ja ovat kovassa käytössä. Pienilehtinen basilika oli positiivinen yllätys, ruohosipuli klassikko. Suklaamintusta tulee aika hyviä mojitoja. Kukkaistutuksen muratti kukoistaa, tähtisilmä ei.

Alapihalle nikkaroitiin istutuslaatikoita ja istutettiin hedelmäpuita. Istutuslaatikot syntyivät kätevästi ylijäämä-puumateriaalista, ohjeet löytyivät yllättäen Pinterestistä, joka on osoittautunut ehtymättömäksi inspiraation lähteeksi myös puutarhan osalta.

Kesäloman ekan reissun aikana herne oli puhjennut kukkaan. Samasta laatikossa kasvaa salaattia ja on kerätty jo eka erä pinaattia ja rukolaa parempiin suihin.
Ja kurpitsa alkaa viedä kaiken tilan saman laatikon kurkuilta ja porkkanoilta.
Tomaatti rehottaa, mutta näyttäisi tuottavan satoa. Asiaa auttoi anoppi, joka muistutti, että varkaat kannattaa nyppiä pois oksanhaaroista > tähän ehkä kiteytyy aiempi puutarhatietämättömyys.
Pihalla on tässä vaiheessa pari omenapuuta ja yksi kirsikkapuu, toinen on tarkoitus istuttaa vielä syksyn päälle.
Hedelmäsato jää yhteen, mutta sitäkin isompaan omenaan. Saa nähdä kestääkö oksa painon ennen kuin omena on kypsä poimittavaksi.
Halkopinon vieressä on pari valkoherukkaa kasvamassa, satoa ei tänä vuonna vielä tule. A-talon pihan puolelle adoptoitiin työkaverilta mustaherukka ja karviainen ja jos ne selviävät marjavaiheessa tehdystä siirrosta, on luvassa vähän marjojakin.
Saatiin Lauralta heidän palstansa mansikoiden rönsyjä ja pykättiin niille pieni pyramidi, Pinterestin innoittamana sekin. Muutamia kypsiä on jo maisteltu, hyviä on 🙂 Taustalla HannaKristiinan kasviaarteita.
Tontilla lojuneestä kakkosseiskasta tuli jiirisahan, porakoneen, hiomapaperin ja terassimaalin käsittelyn jälkeen hiekkalaatikko.
Naapuruston lapset ovat myös inspiroituneet meidän pihakiveyksistä. Portaikkoon eli tehty toimintarata kirjoittamalla erilaisia liikkumisohjeita.
Luonnollisesti meidän lähiössä kuuluu myös olla betoniprinsessa.

Kukkapenkit istutettu

Etupihalle tehtiin vappuna kukkapenkit, mutta niiden sisältöjen pähkäily oli vähän haastavampaa. Onneksi työkaverilla on vahva osaaminen puutarha-asioista ja rutosti kärsivällisyyttä ja saatiin asiantuntija-apua kasvivalintoihin. Ihan helppoa valinta ei ollut, sillä penkit ovat katolta tippuvan lumen alla (lumiesteistä huolimatta) eli puut ja vahvasti puuvartiset kasvit eivät kestä. Allekirjoittaneella on tuoksu- ja ampiaisallergiat eli vahvasti tuoksuvat tai hyönteisiä houkuttavat kukat ovat pois laskuista. Lapsiperheen pihalle piikikkäät, myrkylliset tai myrkyllisiä marjoja tuottavat pensaat eivät mun kärsivällisyydellä ainakaan sovellu. Kukkapenkit on varjossa, mutta kuivassa maaperässä. Pari vaihtoehtoa kuulemma karsiutuu noilla pois..

Istutusvaihe, perennojen taimet paikoillaan.
Kukkapenkki pari viikkoa myöhemmin. Taustalla timattituija ja pari tuiviota. Huomionherättäjänä kuunliljat, niiden taustalla lamoherukkaa. Reunuksen vieressä takareunassa kevätkaihonkukkaa, keskellä suikeroalpi aureaa ja etualalla lumihiutale, jonka piti alunperin mennä piharuukkuun, mutta joka allekirjoittaneen huonomuistisuuden takia päätyi elpymään kukkapenkin reunaan ja kotiutui siihen niin hyvin, etten raski siirtää sitä enää.

Sama toisesta suunnasta katsottuna. Tämä näkymä freesautui myös pari päivää sitten, kun sain nuo smyygit maalattua vihdoin.

Granitista löytyi etukuistille aikas täydellinen virkattu riipputuoli. Aiemmin etukuistilla oli lainassa kaverin terassiryhmä, mutta sille ei oikein ollut käyttöä. Nyt tuonne tulee useammin vetäydyttyä lukemaan rauhassa varjoon. Tarkoitus on hankkia tuohon toinen samanlainen tuoli rinnalle ja siirtää tätä nykyistä kauemmaksi ikkunasta. Sijoittelu ei salli naapurin lasten keinua vauhdilla ja on helpompaa fiksata asennuksia kuin kieltää normaalia leikkimistä.

Viimeisenä kasvina vielä pihan kivimuurin viereen koemielessä istutetut pensashanhikit > saa nähdä kestävätkö nämä paahteen ja lähiympäristön mullattomuuden (tuolla koristekivien alla on kyllä ihan hyvä kuopallinen multaa) vai pitääkö suorittaa eka kasvinsiirto. Kivimuurille istutetiin myös imukärhävilliviinejä, ne näyttäisivät paikasta tykkäävän.

Posted using Tinydesk blog app (Ei muuten toimi ihan hirveen hyvin, toim. huom)

Kategoria(t): Materiaalien valinta, Piha, puutarha, Terassi, Tontti Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s