Pihakivien valintaa ja multamietteitä

Aika kuluu nopeammin kuin sitä ehtii käyttää, mutta pihasuunnittelu on edennyt iltojen onneksi valoisina tunteina. Pitkänmatkan pihatalkoolaisten aikataulu edellyttää nopeita peliliikkeitä, toisaalta monta asiaa pitäisi saada loksahtamaan kohdalleen samalle viikolle. Siinä sivussa pitäisi tehdä vähän töitäkin. Pihastressi aaltoilee hetkittäin aika korkeana.

Kaivot ja kaadot kuntoon

Homma alkaa purkautua rakennusvaiheessa asentamatta jääneistä sadevesikaivoista päin; ne on saatava kaivettua paikoilleen ja putket vedettävä kokoomakaivoon. Tämän jälkeen talojen väliin jäävän pihan kaadot saadaan muotoiltua siten, että vesi kulkee niin kuin kuuluukin. Kaivinkonetta järjestellään kiivaasti paikoilleen alkuviikkoon. Samalla kertaa puretaan toivottavasti myös  sitä kuuluisaa kivikasaa, joka on muhinut A-talon edustalla perustan rakentamisvaiheesta alkaen. Jännitystä aiheuttaa vain se, miten isoimmat kivet saadaan liikahtamaan ja minkä verran 0-32:sta pitää vielä tontille ottaa, että saadaan kunnalliskuopat täytettyä ja kaadot kuntoon.

Multaa päälle

Mullan osalta tuli kysyttyä tarjouksia useammastakin paikasta ja kummasteltua oikeasti, miten monenlaisena versiona niinkin yksinkertaista ainetta saa.

  • On HSYn kautta saatavaa Metsäpirtin multaa, jossa on seassa biolietettä, naapurin kaunistelemattomampaa kielenkäyttöä lainatakseni, ihmispaskaa. 
  • On puhdistettua, lannoitettua ja kalkittua kierrätysmultaa, jota kerätään eri työmailta ja parannetaan Ecorakin toimesta
  • Ämmänsuon multa-asemalta saa Torpanpihan multaa, joka on niin ihaan puhdistettua, kalkittua ja lannoitettua
  • Tuttujen kautta suositeltiin myös pienyrittäjän hevosenlannalla terästettyä multaa, joka on ravinnerikkautensa puolesta toiminut todella hyvin.

Pitkän kevään ansiosta tässä on saanut myös kysellä, onko multa jo sulaa kaikilla toimittajilla. Ja sitten pitäisi tehdä enää päätös hinnan ja mullan sisällön suhteen.

Kivien osalta mennään intuitiolla

Pihakivetyksissä pääfunktio on siinä, että saadaan kummankin oven edusta toimivaksi ja järkevä polku alakerran kellarille. Pyritään siis välttymään sisään kantautuvalta hiekalta ja nurmelta edes vähän ja estämään nurmikon kuluminen toistuvilla kulkureiteillä.

Kivien valinnan osalta pihahommia ammatikseen tekevän sedän vastaukset ovat olleet kullanarvoisia; kivetyksen tarvittavan paksuuden ja portaikkokäytön on voinut sparrata ennakkoon. Suositus siitä, että ottaa ehkä astetta tummemman kiven kuin ajattelee tarvitsevansa tuntuu myös järkevältä, koska allekirjoittaneen taloudenpidolla kivetykset ovat pölyttömiä ainoastaan sateen jälkeen =)

Kiviä tulee kahta laatua; sokkelin vierustalle tarvitaan 50 cm kapillaarikatko ennen kuin nurmikko alkaa, jotta vesi saa rauhassa imeytyä. Sen osalta päädyin seulanpääkivien käyttöön, koska muistan kotipihalta irtonaisen reunuskivikon päätyneen aika tehokkaasti ruohonleikkuriin.

Formento_913530_1_Seulanpääkivet Formento_913530_2_Seulanpääkivet

Käytävien osalta ihastuin kivisarjojen epäsymmetriseen ladontaan. Tummanharmaa väri on siinnellyt mielessä jo pidempään, koska talo itsessään on niin neutraali, jolloin tulisi vähän kontrastia taas sen ja nurmikon vihreyden välille. Nyt tilauksessa on Ruduksen Torino-kiveä sitten.

Formento_911068_1_Torinokivet Formento_911068_3_Torinokivet_profiloitu_Savu

Kivet päädyttiin aikataulun takia ottamaan Siisti Piha Oy:n kautta, koska toimitukset saa pikaisesti paikalle. Hintaeroa Ruduksen omaan tarjoukseen oli kolmisenkymppiä eli ei merkittävää eroa siis.

Portaiden osalta on tarkoitus käyttää pihallemme toiselta rakennuttajan kautta päätyneitä kierrätettyjä betonisia laattoja. Portaista tulee aika loivat (tai oikeastaan askelmista pitkät), koska pudotusta ei ole kovin paljon, mutta noilla varmistetaan kuitenkin turvallisempi kävely kellarille myös nurmikon ollessa märkä ja liukas.

Formento_911540_1_Betonilaatta_400x400x52_harmaaportaat-betonilaatoista

Tämä kokonaisuus on ainakin suunnitelmissa. Nurmikko saa kasvaa siemenistä, mihinkään siirtonurmikoiden käyttöön budjetti ei tässä vaiheessa projektia riitä. Kivituhkaa varataan laatoitusten tasoittamiseen, tärytin tulee talkoilaisten mukana. Suojakangasta ja työkäsineitä pitää noutaa Bauhausista vielä. Toivotaan lämmintä vappuviikkoa, oikeinarvioituja tilausmääriä ja aikataulun onnistumista ja yritetään iloita siitä, että kun tämä vaihe on ohi, tontille ei ehkä koskaan enää tarvitse tilata irtomaata tai kaivinkonetta.

Kategoria(t): Materiaalien valinta, Piha, Projektinhallinta, Tontti Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s