Yksityiskohtia ja sähkövirtaa

Sisustus syntyy yksityiskohdista, muutamia ajatelluista on ollut jopa aikaa toteuttaakin. Myös lämmitysrintamalla menee vahvemmin, mikä vapauttaa energiaa positiiviseen touhuamiseen. Energiaosastolle on myös saatu uusi lemmikki, sähkönkulutusmittari, jolla pyritään saamaan parempi käsitys oman talon toiminnasta ja tulevaisuudessa optimoimaan asioita.


Lamput ruokapöydän yllä

Teolliset valaisimet vai hyväntuulisia palloja. Omaperäistä vai linjakasta? Ruokapöydän päälle tulevat valaisimet ovat hyvin näkyvässä roolissa olohuone-keittiötä ja niiden osalta tuli pähkäiltyä moniakin vaihtoehtoja eri tyyleissä

Harkintalistalla oli pitkään Frandsenin värikkäät pallot, Perobasta löytyvät kolhiintuneet teollisuusvalaisimet tai Askosta löytyvä mattamustaa ja kultaa yhdistävä Bold. Trendyliving.dk-sivustolla tuli kuolattua design-valaisimia melkein väsymykseen saakka. Yhtenä turhautuneena lauantaina kiertelin huonekaluliikkeitä ja päädyin Viisarin Kodin tyyliin hihittelemään antiikki-kristallikruunuille, mutta sainkin niellä nauruni ja ostaa lamput.  Pallotyyliä ja isot kuvut, ja jos valaisinkollaasia haluaa jatkaa tulevaisuudessa niin tuohon on aika helppo yhdistää omantyylisiä valaisimia.

20121112-204902.jpg

20121112-204916.jpg

Yksi tulevaisuuden valaisinhankinnoista voisi olla Muuton Mhy:

Lampun asentaminen vaati vähän enemmän vaivaa, koska katon korkeus on ruokapöydän päälle 355 cm; Bauhaus myy onneksi Nordluxin lamppuosallisia johtoja, jonka sai suoraan vaihdettua noihin meidän valaisimiin paikoilleen. Aikas kätevää.

Washi eli vierailulla Teippitarhassa

Suhtauduin pitkään varauksella uusimpaan sisustusinnostukseen, washiteippeihin. Toisaalta tiedän myös oman impulssiivisuuteni eli pienet nopeasti vaihdettavat väripisteet ovat itse asiassa oikeinkin sopiva tuunaustapa. Eteiseen asennettu sähkökaappi on pitkään jo huudellut jotain sisältöä itseensä – naapurit tajusivat pyytää tämän kaunokaisen tekniseen tilaan. Siispä sisustusintoa on tullut poikettua Teippitarhassa ja sisustusliikkeessä.

Tämänhetkinen versio pitää sisällään mustaa pitsiteippiä, pari liitutaulutarraa ja magneettisia polaroid-kehyksiä, joihin voi vaihtaa haluamiaan kuvia. Pitää vähän aikaa makustella, mitä väriä tuo kaipasi vastapainokseen. Tai kaipaako.

20121112-204940.jpg

Designattuja sähköpistokkeita on enemmänkin myynnissä nykyään, mutta toisaalta persoonallisia saa tehtyä myös itse:

20121112-205003.jpg

Pinkkiä pitsiä lastenhuoneeseen ja eteisen piristykseksi.

20121112-205010.jpg

WC:n painikkeissa on laattoihin sointuva harmaa lumikidekuvio.

20121112-205024.jpg

Sama sähköpistokkeissa

Intiaani kiipeävä rapu

Lastenhuoneeseen valmistui myös leikki- ja sisustuselementiksi tiipii. Ikean tuplaleveästä lakanasta ja viidestä harjanvarresta tuli näillä Kotivinkin ohjeilla tiipii. Lakanaa käyttämällä tosin säästyy vuorikankaan käytöllä ja saa saman kuosin sisäpuolellekin. Vielä kun saadaan lastenhuone joskus tapetoitua, tämäkin pääsee kunniaansa värien osalta.  Miksi muuten lankojen päätteleminen jää aina tekemättä?

20121112-205034.jpg

Sähköä kuluu, mutta paljonko?

Kodin kiinnostavin hankinta on kuitenkin sähkönkulutusmittari, jonka lämmityssotkuista sisuuntuneena tilasimme Fortumilta jaetuksi syntymäpäivälahjaksi. Fiksummat investoivat jo rakennusvaiheessa kodinohjausjärjestelmään, joka analysoi nämä asiat asukkaan puolesta. Me emme. Mutta nyt sähkökaapissa on lähetin ja keittiön tason kulmalla kohtuullisen addiktiivinen kulutusnäyttö, joka paljastaa aika raa’asti eri kodin elementtien sähkönmenekin. Sähkökin kun kuluu taas, kun Fortum kävi vaihtamassa toimivan sähkökaapin lähetinvikaisen tilalle – ei asentajan mukaan olla ainoita, jotka on viime aikoina saaneet espanjalaisen maanantaikappaleen.

Näyttö antaa kuitenkin ihan uuden näkökulman pilpin toimintaan ja ohjelmien valintaan. Testattiin hetki talviasetuksia, mies haki näkökulmaa lampopumppu.infon keskusteluista ja palattiin takaisin syyskäyrille vielä ainakin hetkeksi. Sähkömenekit vaihtelevat tällä hetkellä 30 – 50 kilowatin välillä eli ihan kustannuksellisia merkityksiäkin sähköä optimoimalla saa – isoimmillaan kun luku on käynyt 70 kilowatissakin. Se kannattaako tätä tuijottaa koko aikaa vai meneekö laite jossain vaiheessa kaappiin jäähylle, jää nähtäväksi, mutta ainakin valot tulee sammutettua aina huoneesta poistuessa.

20121112-205514.jpg

Näyttö päivystää

20121112-204926.jpg

Mielenkiintoista on nähdä, mitä sähkönkulutukselle tapahtuu, kun vihdoin saataisiin polttaa takkaa. Nyt siellä palavat vain kynttilät.

ps. niin, se lämmityksen fiksaus, lyhykäisyydessään. Sähkömies kävi asentamassa toimilaitteet, tosin reklamoi vielä asennushetkelläkin, että se olisi putkarin hommaa (not). Homma toimi pari päivää, sitten kylppäri-khh ja lastenhuone hyytyivät taas ja toinen jakotukki ei paineistunut ollenkaan. Putkistossa oli ilmaa, odoteltiin putkimiestä melkein kaksi viikkoa ilmaamaan putket (ei suositella tehtäväksi itse). Selkeästi ainakin toinen ilmauskerta tarvitaan vielä, mutta seesteistä aikaa on jatkunut nyt parisen viikkoa. Lastenhuoneen nurkkien tasoitukset halkesivat lämmönvaihteluiden myötä, paikkailua luvassa siis myös siellä. Mutta iso kuva lämmityksessä ok.

Kategoria(t): Käytännön asiat, Säästötoimenpiteet, Sähköt, Sisustus, Valaistus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s