Valaisinvalintoja

Päivitänpä muistaessani valaisinvalintoja. Kävin pohdintaa aiheesta tuossa muutama kuukausi sitten ja kohtuullisen pitkälti nuo valinnat ovat konkretisoituneet tuotteiksi:

Kattoon upotetaan harjatun teräksen väriset neliönmalliset halogeenit, talo on kaapeloitu 230V mukaan. Näihin vaihdetaan himmennettävät ledit joskus, varmaan ensi syksynä. Kylpyhuoneeseen tulee pyöreät kosteudenkestävät halogeenit. Ledejä hyödynnetään heti alusta lähtien kahdessa paikkaa; keittiön välitilan valaistus tehdään nyt 7,2W valonauhalla; valotehon pitäisi riittää työtasoille, mutta lopputuloksen näkee tietenkin vasta paikoilleen asennettuna. Samaa valonauhaa tulee myös kummankin seinä-wc:n kotelon päälle liiketunnistimella höystettynä – näin saadaan tehtyä automatisoitu valaistus eli yöllä vessaan hiipiessä ei jälkikasvunkaan tarvitse etsiä valokytkintä.

Eteiseen löytyi Airamilta neliönmalliset hopeakehyksiset plafondit ja ulkovaloissa mennään tuolla linjalla, mitä jo aiemmin pohdiskelinkin. Liiketunnistimillinen valo tulee kodinhoitohuoneen ovelle ja palvelee auton pysäköintiä kyseiselle sivulle taloa.

Valokokonaisuudesta uupumaan jäivät pienen vessan valopeili, saunan siivousvalo, makuuhuoneen lukuvalot sekä saunan ledit. Valopeili ja siivousvalo menenevät kai osastoon pysähdytään rautakaupan valaisinosastolla. Makuuhuoneen lukuvaloiksi mietin pitkään varrellisia ledejä, mutta rautakaupasta ohjeistettiin, että ledipolttimon voi vaihtaa oikeastaan mihin vain omaan makuun sopivaan lukuvaloon, jolloin löytyy enemmän fiilistelynvaraa.

Saunan valaistusta jäin miettimään itse niin sanotusti kesken prosessin uusiksi. Alkuun piti tulla kattoon kuituvalot ja projektori kodinhoitohuoneen puolelle. Muutin mieltäni. Ledispotit sijoitetaan lauteiden selkänojaan, jolloin valaistus on alhaalta ylöspäin ja symmetrisempi. Lauteiden alle tulee vedenpitävä kotelo muuntimelle.

Valaistuksen hankinnasta pitää todeta sen verran, että se on tehty kuluttajille kohtuullisen mielenkiintoiseksi. Urakoitsijat voivat ostaa valaisimia sähkötukuista kohtuullisen paljon järkevämpään hintaan. Kuluttajat saavat ostaa omansa oikeastaan aina välikäden kautta eli katejärjestelmä niinsanotusti toimii. Itse kävin keskustelua tämän tajuttuani vain kahden tahon kanssa: Suomen lamppupalvelu edustaa Sylvanian tuotteita ja sieltä olisi löytynyt oikeasti kivat vaihtoehdot noille kaikille valituille – nettisivut eivät kerro koko totuutta, kannattaa selata esitevalikoimaa. Oikeastaan vain himmennettävät ledit jäivät uupumaan valikoimasta, mutta niitä onkin ymmärtääkseni vielä aika vähän markkinoilla. Toinen valaisimia tarjonnut oli sähkötyöt muutenkin hoitanut Terawatt, joka ehdotti tuotteet aiemman postauksen toiveisiin pohjaten. Loppupeleissä valinta kallistui lamppujen tilaamiseen sieltä, mistä asennuskin tulee; toiveena oli päästä itse helpommalla, kun kommunikaatio valaisimista tapahtuu saman firman sisällä ja keskittyä kiireisempiin asioihin. Päätöksenteon perusteissa rima alenee, kun aika vähenee vai miten se nyt meneekään.

Ledeihin liittyen tuli luettu myös ihan järkevän oloinen testausraportti Suomelan sivuilta, jos puolueeton data noihin polttimovalintoihin liittyen kiinnostaa.

Kategoria(t): Materiaalien valinta, Rakentaminen, Valaistus, Vertailut Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s