Jokainen viikko vie lähemmäksi kotia

Ollaan projektin kiitollisimmassa ja yhtäaikaa turhauttavimmassa vaiheessa. Sisätyöt valmistuvat kohtuullisen nopeasti ja tuovat jokainen mukanaan niin ison muutoksen, että muutto omaan kotiin tuntuu lähestyvän nyt vauhdilla. Päätökset, joita on vetkuloitu parhaimmillaan kaksikin vuotta, konkretisoituvat näkyviin. Toisaalta nyt tehtävä jää näkyviin, virheetkin, siksi raksan säännöllinen seuraaminen on tärkeää. Viivästykset tuntuvat kovin konkreettisilta, kun muuttohetki ei enää voi lipua eteenpäin.

Katto, vähän säätöä ja listanmetsästystä.

Sisäkatot ovat rakentuneet paikoilleen huone huoneelta viikon aikana. Makuuhuoneet, kodinhoitohuone, eilen valmistui iso yhtenäinen keittiö-olohuone. Valaisinten osuttaminen keskelle kattopaneelia on taitolaji, mutta onneksi tekijällä on halua&älyä ja valaisinkoteloissa on pelivaraa olemassa. Kuten edellisessä postissa kirjoitin, tuo kattomateriaali vähän vaihtui sitten valaisinkoteloiden teon…

Viikon alussa oli pien paniikki päällä, kun kautta rantain tuli tieto, että kattoon sahatut lamppujen reiät olisivat vääränkokoisia. Muutama tarkennus ja selvisi, että valaisinreikien koko oli ollut väärin tilausvahvistuksessa ja pyydetyt asennuskuvat saamatta. Kattoon sahattuja reikiä ei ihan vähällä saa sovitettua senttiä pienemmäksi, varsinkin kun mdf:t on ’hellävaraisesti’ porattu kattoon kiinni. Terawattille kaikki kunnia siitä, että ratkaisu ongelman korjaamiseen löytyi puolessa tunnissa ja allekirjoittaneen verenpaine palasi siedettävälle tasolle. Samoilla reikien koolla mennään nyt kautta linjan. Mutta toisaalta taas osaa arvostaa omaa ylihuolehtimista ja tarkistuspakkoa, toisaalta myös materiaalien hankkimista kootusti sähkötoimijan kautta.

Listatkin pitäisi hankkia. Laskeskelin määrät ja kävin saksalaisessa rakennush*lvetissä taas kyselemässä tyhmiä. Huono idea. Kesäharjoittelijat ovat täällä taas ja muutaman tunnin ajan olin vakuuttunut, ettei maailmasta löydy kuin yksi ruma kartanohenkinen antiikkikattolista, joka riittää peittämään mdf:ien kiinnitysruuvit. Mitenköhän vaikea siihen listan yhteyteen olisi kirjoittaa näkyviin isolla, että ”kun kiinnität tämän kattoon, se peittää tämän kokoisen alan”? Sen sijaan annetaan mittoja, jotka kertovat syvyyden ja korkeuden, mutta eivät sillä tavalla kuin käyttökohteeseen sijoitettuna. Ja miksi tarvitaan kattolistat, vakiokattolistat, varjolistat, taittolistat, peitelistat ja vinokattolistat? Ja miksi ne kaikki voi ”periaatteessa asentaa mihin vain, jos on tarpeeksi halua ja tahtoa”? Jouduin luovuttamaan, googlaamaan, hengittämään rauhassa ja nyt ehkä voin mennä uudelleen valitsemaan ne listat.

Ekaa kertaa oman huoneen lattialla

Sisäkattojen ohella makuuhuoneissa on myös lattiat paikoillaan. Lattioiden hankkimisestakin on sen verran aikaa, että melkein jännitti nähdä, miltä ne näyttävät paikoillaan. Täytyy taputtaa itseä olkapäälle omista valinnoista – jotenkin tuo hopeasaarni-katto ja vaalean harmaa laminaatti ja kylmään taipuvat valkeat seinät toimivat sen verran hyvin yhteen eri valaistuksissakin.

Meidän raksa-apulainenkin pääsi hetkeksi aikaa tepastelemaan omaan huoneeseensa. Kymmenkuukautista tyttöä nauratti askelluksen harjoittelu laminaatilla ja tyhjän huonetilan hyvä kaikuakustiikka.

20120609-211630.jpg

Keittiö saapui

Nelkon kuorma pärryytti pihaan juuri, kun makuuhuoneet oli saatu valmiiksi ja ne muuttuivat tilaihmeistä taas väliaikaisvarastoiksi. Keittiön kaapistot, kodinhoitohuoneen sisältö, liukuovikaappien rungot. Roudaamista oli aikas paljon; valmiiksi kasattuna tulevan kaman ainoa huono puoli on se, että se PAINAA. Tässä vaiheessa kokoa-itse-ikeasi -vaiheen puuttumista osaa arvostaa, varsinkin kun kasatut olivat lopulta hyvin samassa hintaluokassa.

20120609-211546.jpg

Kasikymppinen raksaovi vaati vähän tähtäämistä roudausvaiheessa.

20120609-211559.jpg

Vaatekaapeissa on jo laatikot valmiina odottamassa sisäänmuuttajia.

Tuo tavaran säilyttäminen rakennustyömaalla on kyllä yhtä jatkuvaa tetristä. Työkalukasa muutti makuuhuoneesta eteiseen ja nyt se on varmaan purettu jo uuteen paikkaan odottamaan. Säännöllinen siivoaminen ja järjestely pitää kuitenkin kokonaisuuden jollakin tapaa hallinnassa.

20120609-211651.jpg

Kyllähän sitä kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta kertyy.

Savupiippukin on!

Takanasennusporukka sai hommansa päätökseen ja savupiiput komeilevat katolla. Takkaan tehtiin pohjamaalaukset ja ne jätettiin odottamaan lopullista pintakäsittelyä suojattuna; harmittaa vähemmän odottaa lopullista ulkoasua kuin se, että kauniinvalkoiseen pintaan tulisi runttuja raksavaiheiden aikana.

20120609-211724.jpg

Savupiippu naapurin katolla, omaa en muistanut kuvata.

20120609-211753.jpg

Pohjamaalattu takka

20120609-211806.jpg

Lattiaan piirretyt kipinäsuojan laattarajat.

Wanted: Lehmän hermot

Rakentamisen pimeä puoli on myös näyttäytynyt taas viime aikoina. Ihmiset ovat ihmisiä ja rakennusihmiset ovat välillä niin kovin rakennusihmisiä.

Odottelemme edelleen, että kosteat tilat saataisiin vihdoin työn alle. Laatoitus ei edennyt sovitun tekijänsä kanssa, uusi saadaan toivottavasti hommiin ensi viikon aikana. Tämän uskallan varmaan kyllä uskoa, vasta kun itse näen. Viivästykset vaativat hermoja, kun itse tehtävät osuudet etenevät niin hyvin.

Myös rakennusviraston kanssa käydään läpi, mitä surullisen kuuluisalla pääsuunnittelijallamme on vielä hoitamatta muuttotarkastuksia silmälläpitäen – sanotaanko että tekemistä riittää ja myös viraston kesälomat lähestyvät, toivottavasti paperileikit on leikitty ennen kuin muuttoauton äänitorvi raikaa mäellä.

Kategoria(t): Käytännön asiat, Lattia, Materiaalien valinta, Sisätyöt, Yleinen rakennusangsti Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s