Valaistusasioiden kanssa pitäisi edetä, siispä olen kasaillut ajatuksia paperille ja sivistänyt itseäni eri vaihtoehdoista. Peruspuitteethan on määritelty sähkösuunnitelmaan, ammattimaiseen valaisinsuunnittelijaan ei valitettavasti ollut budjettia. Jälkikäteen miettien se olisi saattanut ainakin osittain maksaa itsensä takaisin hankinnoissa ja viihtyvyydessä. Nyt pitäisi vielä päästä piirroksista konkretiaan ja saada niille hintalappu. Upotettavien valaisimien valinta kun esimerkiksi vaikuttaa kattomateriaalin valintaan (riittävän leveää paneelia, koteloinnit jne.) eli kokonaisuus pitäisi olla kasassa pitkälti ennen sitä.
Faktaviidakossa
Valaisinmaailma on muuttunut viime vuosina aikas paljon. Hehkulamput ovat historiaa, leditekniikka kehittyy askel askeleelta – esimerkiksi himmennettävät ledit on aikamoisia rumiluksia vielä, mutta parin vuoden päästä nekin todennäköisesti ovat menneet eteenpäin. Kärjistäen valojenvalintafaktat voidaan vetää yhteen seuraavasti.
– Ledit ovat kalliita hankkia, mutta edellisia käyttää. Valotehossa on kehittymistä ja laadussa vaihtelua. Minua viisaammat ovat tehneet vertailuja hintapolitiikasta esimerkiksi rakentajanäkökulmasta täällä ja myyjän näkökulmasta täällä.
– Halogeenit ovat halpoja hankkia, valikoimaa on huomattavasti enemmän ja himmennys toimii, mutta tuottavat lämpöä ja kuluttavat sähköä. Halogeeneihin voi kuitenkin vaihtaa käyttöön ledipolttimot ja saada niistä vähäkulutuksellisemmat. Tämä hybridi on tällä hetkellä edullisempi tapa ledien hankkimiseen. Halogeenit vaativat 10 sentin upotustilan siinä missä ledit mallista riippuen vaativat 7-8 senttiä eli katto tulee halogeeneillä himpun verran alemmaksi. Toisaalta halogeenit käyttävät verkkovirtaa eli kattoon ei tarvitse jättää huoltoluukkuja muuntajille kuten ledien kohdalla.
– Energiasäästölampuista löytyy mielenkiintoisia vaihtoehtoja varsinkin julkisten tilojen valaistuksen puolelta (ks. Airam Megaman conxento) ja kulutuksellisesti ne menevät edellämainittujen välimaastoon. Energialamppujen hidas syttymisaika tekee niistä kuitenkin niistä käytössä haastavampia, mutta valikoiduissa tiloissa niille saattaisi olla käyttöä.
– Näiden lisäksi omakokonaisuutensa ovat päivänvalolamput, jotka ovat valon värin puolesta laadultaan parhaita ja siten ainakin valaisimia myyvän yrityksen mukaan lisäävät asumismukavuutta monin tavoin.
Epäröintiä
Sähkösuunnittelu tehtiin jo kesällä ja silloin en ehtinyt perehtyä valaisimiin sen kummemmin. Plus tytär ei ollut vielä syntynyt ja tuo vauvaperspektiivi oli vielä itsellä hakusessa (lue: kun makaa selällään lattialla ja kattoo kattoon niin häikäisee). Tuolloin ykkösajatuksena oli ”riittävästi valoa” ja ”poissa silmistä” eli valovarauksia on aika runsaasti ja iso osa valaisimista on upotettuna kattoon. Lopputulos voi olla rikkonainen.
Nyttemmin on keskusteltu kunnolla perheen sisäisistä mieltymyksistä valaisun suhteen ja mies kannattaakin epäsuoraa valaistusta. Meiltä löytyy kotoa valaisin, josta toinen pitää ja toinen vihaa. Merin perspektiivistä katosta suoraan lattiaan paistavat himmentymättömät spotit voivat aika helposti häikäistä. Itselle valon värin merkitys muuhun sisustukseen ja yleiseen viihtyvyyteen on alkanut aueta vasta nyt eli ilmassa on pientä epäröintiä. Sähköjä on kuitenkin vedetty jo sisätiloissakin tiettyyn pisteeseen asti eli kysymysmerkki on myös se, voiko muutoksia tehdä tai kannattaako niitä kustannuksellisesti tehdä.. Enttententten-meiningistä pitäisi kuitenkin päästä päätöksiin kohtuullisen nopeasti.
B-talon valaisinlistausta
Sisäinen proikkarini ja wannabe-suunnittelijani lähestyy aihetta tutusti eli listauksella siitä, mitä tarvitaan ja häröilyllä siitä, miltä se voisi näyttää:
Ulkopuoli:
– Ulkovalot 3 kpl, joista 1 liiketunnistimella
– Talonumerokyltti
Eteinen:
2 kattovalaisinta
Keittiö:
6 halogeenia katossa
3-4 kaapinalusvaloa työtasojen puolella
1 varsivalo liukukaapin päälle (?)
Ruokapöydän päälle:
3-5 pallovalaisimen kollaasi
Olohuone:
Varaus kolmelle kattovalolle ja pistorasiat pöytä- ja lattiavalaisimille
Lastenhuone:
5 halogeenia katossa
Varaus kattovalolle
”Kirjasto”:
5 halogeenia katossa
Varaus kattovalolle, himmentimellä (pallovalaisin olemassa)
Makuuhuone:
6 halogeenia, joista 3 oltava suunnattavia vaatekaappiin, Lukuvalot
Varaus kattovalolle, himmentimellä
Iso wc:
– Liiketunnistimella toimiva lednauha wc-kotelon päällä
– 2 halogeenia
Pieni wc
– Liiketunnistimella toimiva lednauha wc-kotelon päällä
– Valopeili
– 2 halogeenia syvennyksessä
Kodinhoitohuone:
– 2 valaisinpaikkaa, valaisimet olemassa
Kylpyhuone:
– 4 halogeenia, kosteudenkestäviä
Sauna:
– Valokuidut tai ledit katossa
– Siivousvalo lauteiden alla
Valofiilistelyä
Ulkovaloista lämpenen tällä hetkellä tällaisille himppasen japanilaistyylisille valaisimille, josta löytyy siististi upotettu liiketunnistin ja valo tuntuu läviävän järkevästi hieman laajemmalle alueelle. Toinen malli, mikä puhuttelee on modernit kynttilähenkiset ratkaisut, mutta näissä valovoima saattaa ehkä nousta esteeksi.
Eteiseen ”riittäisi” kaksi plafondia, koska samassa tilassa on kuitenkin paljon muita valoja ja eteisen valaistuksen ei tarvitse erottua. Kokonaisuudessaan tekisi mieli suosia näkymättömämmissä valoissa ja ledeissä neliötä muotona, kun näyttävämmät valaisimet ovat palloa tai puolipalloa. Muutoin koko katto on yhtä palloa ja alkaa ärsyttää.
Ledien osalta pari fiiliskuvaa. Nuo neliöt ovat yllätys yllätys myös hintavampia eli katotaan, mihin budjettipäätökseen niiden osalta tullaan.
Ruokapöydän ylle on suunniteltu tällaista pallorykelmää. Toteutustapakin täydentyi tämän päivän Bauhausvisiitillä eli eli valaisimet saa yhdistettyä ainakin Norlundin kiskolla ja adaptereilla yhteen. Kivoja, värikkäitä pallovalaisimia on aika paljon saatavilla, ja aika monessa hintaluokassa. Yritän ehtiä piipahtamaan valaisinliikkeeseen tiirailemaan, mutta eipä tää Bauhausin kasaa-haluamasi-henkinen Funk-mallisto ole lainkaan poissuljettu.
Muiden kattovalaisimien osalta olen suoraan asennoitunut siihen, että muutamia olemassaolevia on järkevää hyödyntää ja loput menevät hankintaan vasta, kun niitä voi fiilistellä suhteessa muuhun sisustukseen ja pintoihin
Keittiön tasojen alle toiveena olisi valon tasaisuus eli liian rajatut spotit eivät oikein sovi. Yksi vaihtoehto ovat Oversolin ledit, joiden valo tulee 120 asteen säteellä. Toinen vaihtoehto selvitettäväksi on ledinauhat tai lähinnä se, saako niistä (ielä markkinoilla olevista) riittävästi valotehoa irti. Perinteisiä loisteputkiakaan en ole täysin poissulkenut juuri toimivuuden näkökulmasta..
Makuuhuoneen osalta lukuvaloiksi himoitsen taas vastaavasti tällaisia pienen säteen ledejä, jotka saa suunnattua omaan lukemisiin helposti niin, ettei vieressänukkuja häiriinny.
Vessojen osalta yökäyntejä helpotetaan liiketunnistimella ja ledinauhalla, jolla saadaan tehtyä kevyt valaistus ilman kytkimiin koskemista. Tämä ehkä hieman estää myös perinteistä ”jäikö vessaan valot päälle”-efektiä. Pikkuvessaan tulee tilasyistä valopeili, isoon vessaan on nyt tulossa halogeenit, tosin meikkausteknisistä syistä pitänee vielä palata jonkun päivänvalokuvaston pariin ehkä…
Märkätiloista muuten pesutilaan tulee upotettavat valot kattoon, toivottavasti himmennettävät sellaiset ja saunan kattoon joko ledejä tai kuitua. Osa ledeistä kestää vain +80 astetta eli ne ovat allekirjoittaneen saunomistottumuksilla pois laskuista. Muutoin noiden hintavertailuun pitää vielä perehtyä hieman. Ja lamppujen vaihtamisen sujuvuuteen myös. Aika pitkät piuhat noissa saunaledeissä on eli ledivaihtoehdon kohdalla huoltoluukun sais kodinhoitohuoneen puolelle kaappien päälle piiloon kyllä. Pitääkin selvittää kenen asiantuntemusta tuo huoltoluukkujen sijoittelu oikein on.
Auttaa saa
No, tästä pohdinnasta pitäisi varmaan lähteä etenemään muutaman hintakyselyn/kierroksen muodossa. Mikäli vinkkejä valojen osto- tai tilauspaikoista on, otan niitä kiitollisena vastaan. Samoin älä-osta-näitä neuvoille on varmasti myös käyttöä. Valaistumisiin!
JK) Kuvat on lainattu ainakin Airamilta, Oversolilta, kotilomme.blogspot.com-blogista, Moderni puutalo-blogista ja Onninen.comin valaisinlistauksista. Pahoittelut huonosta linkittämisestä, ideakuvia kerätessä tuli leikitty lännen nopeinta copy-pastettajaa.
Omasta projektistani voisin suositella seuraavaa:
– Hella Universal Design Spot S100: Hyvä led valo kattoon, helppo asentaa kun ei tarvitse laittaa erillistä suojausta (asennussyvyys), himmennettävä. Laitoin tätä eteiseen sekä keittiöön.
http://www.hella.com/MicroSite/conceptiline/universal_design_spot.html
– Hella Universal Design Spot S20: Valoteholtaan surkea. Teknisten tietojen perusteella tuo S22 on huomattavasti tehokkaampi. Laitoin tätä kylpyhuoneeseen.
– Philips Oberon: Valaisee talon seinää hyvin ja malliltaan on tukeva. Itselläni on näitä seinällä useampi kappale.
– Philips Amiga: Siistin näköinen ja samaa sarjaa, mutta valaisimen suunnittelu on epäonnistunut. Kun yrität vaihtaa lamppua, valaisimen muovirunko jää käteen.
– Pentura mini: pieni loistevalo, joka on helppo asentaa keittiön kaappien taakse. Halpa, löytyy erimittaisia, joita voidaan kytkeä sarjaan. Itselläni tämä toimii ylävalona sekä työvalona pöydälle.
http://www.ecat.lighting.philips.fi/l/sisaevalaisimet/runkovalaisimet/pentura-mini/38947/cat/
– Saunaan tein valaistuksen laittamalla lauteen alle LED valonauhaa (IP65). Laitoin myös suihkun yläpuolelle lähelle seinää samaa lednauhaa.
– Kiuasvaloa ei mielestäni kannata laittaa, vaan mieluummin sijoittaa rahan johonkin muuhun.
– Kannattaa vilkuilla noita ledinauhoja ja varsinkin niihin tarjolla oleviin alumiinilistoihin.
esim. http://www.ledtek.fi
No jopas sattui, itse täällä juuri istun valaisinluetteloiden ja sähkösuunnitelmien ympäröimänä. Sähkösuunnittelu-palaverissa em. suunnittelija olisi lätkinyt niitä pistemäisiä ledejä kattoon ja jotain ihme led-spotteja kiskoon… Aagh. Nyt yritän itse väsätä epäsuoraa valaistusta maustettuna tyyliin sopivilla riippuvilla valaisimille. Mielellään saisi olla laadukasta. Harkitsen myöskin että joskos lähtisimmekin aika pitkälle sinne päivänvalo-linjalle. Itse pääasiassa inhoan valaisimia, ne ovat aina liian kirkkaita/himmeitä, väärässä paikassa, tiellä, niihin kyllästyy, ne eivät sovi sisustukseen… Jos lähtökohta onkin ok, niin ongelmia tulee viimeistään sitten kun vaihtaa vaikka huonekalujen järjestystä.
Totta tosiaan, on tämä ollut kyllä helpompaa silloin kun valittavana oli hehkulamppu tai hehkulamppu…
Tykkään itse kovasti minimalistisesta tyylistä ja näkyvillä olevat lamput saisivat olla sellaisia joissa pääosassa on valo. Tämän ohella vähän graavimpi, teollisempi tyyli miellyttää silmää, Fagerhultilla on upeita valaisimia mm. Avion, Open Box… Joissa on valon suuntaamiseenkin erilaisia vaihtoehtoja, ja joissakin jopa värilämpötila on säädettävä! Taitavat olla tosin aika kalliita…
Saunan valaistuksesta vielä: Meille tulee varmaankin ihan perinteinen seinään kiinnitettävä valaisin. Tai miksei vaikka kattoon. Itse pidän turhana kikkailuna näitä lauteisiin kiinnitettäviä pistemäisiä ledejä. Ei ole kokemusta, mutta vähänkö ehkä hankalaa saunan pesun yhteydessä? No, valokuidut voisi ehkä laittaa kattoon ikään kuin tähtitaivaaksi, mutta sehän on ihan puhtaasti koristeellinen ratkaisu, ei juurikaan valaise.
Paluuviite: Valaisinvalintoja | Rakennusprojekti Glasshill