Almost done: Lattiavalu ja ulkolaudoitus

Raksallamme on tapahtunut huisisti sitten viime päivityksen, ja parhaimmillaan käy kova kuhina seinien kasaantuessa pystyyn B-talossa talkoolaisten (KIITOS!!) ja A-talossa ammattimiesten toimesta. Pientä aktioniakin koettiin, kun naapuritalo ottaa paloi sen verran, että jouduttiin kutsumaan palokunta paikalle. Tästä kaikesta lisää alla.

Lattia, lattiampi, lattioin.

Enpä ole koskaan pysähtynyt miettimään, mitä tuollaisessa tavallisessa puutalossa luuraa lattialaminaatin/parketin/muun valitun sisustusmateriaalin alla. Läpileikkaus tähän on saatu viime aikoina.

Siellä on styroksia ja on vedetty uretaanilla yhteen

20120127-140354.jpg

Lattiaraudoitukset, joita toistaitoiset rakennuttajatkin osaavat surrata ihan itse kiinni toisiinsa ja reunuksille on vedetty paksummat raudat. (Amatöörien levymenekki on noin 7 enemmän kuin ammattilaisten…)

20120127-140244.jpg

20120127-140313.jpg

Halutusta vaikeusasteesta tai aikataulutusonnistumisesta riippuen lattiakaivot, lattialämmitysputket, sähköjohdot ja jakotukit vedetään joko ennen tai jälkeen raudoituksen, rautojen alle ne joka tapauksessa menevät..

20120127-140210.jpg

Lopuksi koko kakku koristellaan tasaisella betonikerroksella, jota kuivataan kaasulaskujen paukkuessa iloisesti kuivaksi talvipakkasilla. Muovi estää kosteutta karkaamasta liian nopeasti ja betonia halkeamasta. Woosh!

Eli kyllä. Meillä on talossa nyt lattialaatta valettuna ja liipattuna ja sisäpuoliset työt voivat alkaa, kun vaan saadaan vikat leimat. Ilmastointiputkia viritelläänkin jo paikoilleen.

Runkotarkistus. Valvoja 1 – Rakennuttajat 0

Rakennusviraston ja kuvien kanssa pelaaminen ei tässä projektissa ole mennyt oikein putkeen. Tukirakenteiden kuvat saatiin talotoimittajalta vasta kasausprojektin aikana ja niiden leimaaminen virastossa vei aikansa. Runkotarkastus saatiin pidettyä siis vasta viime viikolla.

Ihan puhtain paperein tarkistuksesta ei selvitty. Tukirakenteita pitää lisätä kattoon ja katoksiin, samoin kattotuolien ja yläjuoksun väliin pitää vielä lisätä tukikiilat lisäämään pinta-alaa ja parantamaan kantavuutta. Alajuoksun kiinnitystapaa pitää tarkentaa B-talossa. Ja mitäkähän vielä. Tiimitalo tulee tekemään korjaukset kuntoon ensi maanantaina eli tiistaina toivottavasti saadaan tarkastaja paikalle.

Etelä-Suomen on/off-talvi teki tuhoaan myös tuulensuojalevyille. Gyproc lupaa levyjen kestävän talvisäätä, mutta osa levyistä vettyi alalaidastaan siinä määrin, että ne menivät vaihtoon 30-50 sentin alalta alalaidoistaan. Katsotaan, kuka tämäkin sään aiheuttaman lystin loppujen lopuksi maksaa…

Lautoja seiniin

20120127-140109.jpg

Ulkoverhouslautojen kiinnitys on parhaillaan käynnissä, sen osalta saadaan rakennusvalvojan hyväksynnällä edetä jo ennen tarkistusta. Lautojen maalaamo oli harmillisesti vuodenvaihteessa parin viikon lomalla eli tavaraa jouduttiin odottelemaan tontille. A-talon Hannan kanssa tehtiin vielä viime hetken värisäädötkin lautoihin: noin niin kuin vinkkinä niin talon väriä ei kannata päättää lupakuviin huonosti kalibroidun tietokoneen ruudulta. Saattaapi tulla aika kellertävä talo, jollei muuta värisävyä tilausvaiheessa… Väri on vaalea, ruskeaan taittuva harmaa nyt sitten. Jotenkin kuvittelin sen vaaleammaksi isossa pinnassa, mutta toisaalta ainakin pohjamaalin perusteella talo häviää kivasti ympäristöön. Valkeat tehostelaudat istuvat tuohon kivasti

B-talossa laudoitukseen oman haasteensa tuo kahden seinän korkeus ja vino maanpinta – kahden seinän osalta joudutaan oikeasti kiipeilemään, jotta saadaan laudat paikoilleen. Merin ukki ja papat ovat tehneet upeaa jälkeä.

Viikonloppuna saadaan tippapellit alalaitaan ja ikkunoiden alle ja sitä myöten myös vikat laudat lisättyä myös alalaitoihin paikoilleen.

Ai niin se aktioni

Jukka ja isäni  olivat tontilla tiistaina hommissa, kun naapurin myynnissä olleen talon katonrajasta alkoi nousta kummaa höyryä. Tarkempi tarkastelu paljasti etuoven alta nousevat lieskat ja höyryn savuksi. Eipä siis kuin palokuntaa kutsumaan. Vartinkin palopaikalle saapumisaika on kriittinen, kun tuli on päässyt nousemaan jo välikaton läpi huomaamishetkellä. Tekee aika pahaa nähdä aukirevitty tiilikatto ja pihalle syydetyt villat, kun tietää millainen homma niiden pelkässä paikalleenlaittamisessa on. Puhumattakaan veden aiheuttamista kosteushaitoista, savuhaitoista ja palaneista sisätiloista. Onneksi haavereilta vältyttiin.

Taas osaa arvostaa kyllä asioita omalla kohdalla – talvimyrsky kaatoi puun noin 6 metrin päästä B-talon nurkasta, mutta juurikin kyseisen naapurin pihalle päin. Nyt tuo naapuritalo paloi. Onneksi vakuutukset on kunnossa.

Kategoria(t): julkisivu, Käytännön asiat, Lämmitys, Materiaalien valinta, Rakennuslupa, Rakentaminen, Runko, Seinät, Yleinen rakennusangsti Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s