Enemmän kuin kiviä

Luonnonkivissä on sitä kuuluisaa ”jotakin”, joka viehättää allekirjoittaneen silmää – ehkä sen tekevät ne yksilölliset jäljet, jotka aika ja luonto ovat jokaiseen kiveen kuluttaneet. Muistan itse lapsuudesta kotipihalleni jätetyn ison kiven, jolla on leikitty, jolta on tiputtu ja jonka kuninkuudesta on tapeltu. Muistan tuijottaneeni kiven jälkiä ja yllättyneeni yläasteella luettuani, että vaaralla sijaitsevan kiven jäljet ovat muinaisen jääjärven huuhtomia. Kun yhdistetään luovuus ja luonnonkivet, niistä tulee paljon muutakin kuin, no pelkkiä kiviä.

Erilainen kasvualusta

Kuva: Gardenia Helsinki

Yksi perinteisimmistä tavoista tuoda vaihtelua pihakasvistoon on hyödyntää kivikkoa ja siihen sopivia perennojat. Vihreät perennat pitävät väriä yllä koko kesän ja vuorotellen kivikon seassa kukkii kituen tai värikkäämmin erinäköisiä kukkia.

Huomioelementti tai rakennusmateriaali

Kuva Cover4your

Kivipuutarhat taitavat olla saaneet syntynsä Japanin suunnalla mutta yleistyneet myös täällä. Erilaiset koristekivet, rouheet ja laatat antavat mahdollisuuden persoonallisten ratkaisujen luomiselle, mutta luontevana ”central piecenä”, huomion keskipisteenä toimivat ihan tavalliset luonnonkivet.

Kuva: Karamellikengät

Meillä kiviä käytetään esimerkkikuvan tapaan tienreunan kiveämisessä ja samaa on harrastettu naapureidenkin toimesta. Yksittäisiä kiviä varmaan myös sijoitellaan pihalle sopiviin kohtiin, kunhan työvaiheen mutatanner saadaan jossain vaiheessa kesytettyä.

Luovasti sovellettu elementti

Kuva: Puutarha.net

Tuunauksesta inspiroituneille kivi tarjoaa mahdollisuuksia oikeastaan niin paljon kuin omasta luovuudesta ja käsivoimista oikeastaan irtoaa. Käsityöintoilija antaa kiville uuden visuaalisen ulkoasun laittamalla virkkuukoukun laulamaan.

Kuva: Matkalla kotiin

Sisäistä kuvanveistäjäänsä voi toteuttaa monella tapaa. Googlaamalla granite lantern löytää monta versiota siitä, millaisia lyhtyjä kivistä voi rakentaa – ei siis tarvitse jäädä odottamaan talvea ja jäälyhtyjen jäähdyttelykelejä.

Tosituunaajille inspiraationa voisi toimia vaikkapa viereinen kivisohva, jonka toteuttaminen saattaa vaatia muutaman hikipisaran ja himppasen järeämpiä työkaluja.

Teknisiä leluja rakastaville

Kuva: HuuHaaPuuHaa

Vähän sähköä ja kivestä saa viritettyä vielä kiinnostavamman.

Suihkulähteen saa rakennettua aika vähällä vaivalla – rautakaupoista löytyy valmiita paketteja, jotka pumppaavat samaa pientä vesimäärää ympärinsä, jos omalla tontilla ei satu löytymään vesivarantoa japanilaishenkistä vesipuutarhaa varten.

Valaiseminen korostaa kivien yksityiskohtia ja korostaa niitä näin pimeämpien vuodenaikojen koittaessa. Perusulkovaloilla pääsee alkuun, mutta kivijäljitelmälampuilla valot saa naamioitua kivien sekaan. Väriä vaihtavilla ledilampuilla voi tuoda lisävaihtelua, jos sellaista nyt sattuu kaipaamaan.

Kaipaatko materiaalia?

Miksi kiviasiat sitten ovat jo tässä rakennusvaiheessa näin pinnalla? No, tonttimme maanpinnan alla piileskeli lauma kauniita luonnonkiviä, jotka joko etsivät uutta kotoa tai kokevat karkean loppunsa kivimurskeen valmistamolla.

Jos siis haluat tuunata pihaasi kivillä tai inspiroiduit tästä niin laitappas viestiä ja voimme lahjoittaa sinulle materiaalia kivituunausta varten ;D Esimerkkikuvia saatavilla olevasta materiaalista:Kategoria(t): Piha, Rakentaminen, Säästötoimenpiteet, Sisustus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Enemmän kuin kiviä

 1. Osmankäämi sanoo:

  Oijjoijjoi.
  Mahtuisikohan noita tuonne Audin takakonttiin..? 😀

  Myönnän, minulla on paha kiviaddiktio. Niitä saisi olla paljon ja runsaasti ja joka nurkalla. Unelmatonttikin olisi ollut kallion päällä käkkärämäntyjen keskellä..vaan tuli sitten metsänrantaan ja pellon reunaan. Ei huono sekään.

  Meillähän siis on materiaalia myös omasta takaa, muttei noin kauniin pyöreitä. Lähinnä räjäytysten jälkeen liuskamaista sälää. Ehkä sieltä vielä jonkun pyöreän saan esiin nostatettua ja arvoiselleen paikalle. 😉

  Mukavaa viikonloppua koko Lasimäen porukalle!

 2. Jutta sanoo:

  oijoi mikä PARATIISI !!
  Miten saisin nuita kiviä tänne Espooseen meillekin koristamaan tasaista savimaata?
  Olisi unelma…

  • miehenpuolikkaat sanoo:

   Täällä niitä olisi, tule ihmeessä hakemaan. Kaivurikin on tontilla vielä jonkin aikaa. Eli kyytiin saa nostettua. Sitten tarvitsee vaan enää hankkia kuljetus. Se ei niin paljoa maksa kun tuskin reissuun tuntia kauempaa menee.

 3. Christa sanoo:

  Pitäisikö antaa joululahjoiksi nuo kivet ja virkata niihin koristeet. Osaisikohan sukulaiset arvostaa?

 4. Kelpuutan! Koskahan ehtisi hakea…

  • miehenpuolikkaat sanoo:

   Ollaan huomenna puolenpäivän aikoihin tontilla, tule käymään vilkaisemassa meidän kivikasaa. Päikky kyllä antaa tarkemmat ajo-ohjeet…

 5. Paluuviite: Pihakivien valintaa ja multamietteitä | Rakennusprojekti Glasshill

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s