LVI, KVV, PILP, KVG, WTF, JNE.

Kokonaisuutta ja kustannuksia

Kuulostanko typerältä, jos sanon ääneen että omakotirakentamisen kustannusrakenne alkaa aueta itselleni vasta nyt? Olkoon, mutta näin se on. Lienen hidas. Jos tonttiin sijoitetun rahulin jättää laskuista pois, näyttää homma menevän ainakin omassa projektissamme osapuilleen näillä kokonaisuuksilla:

– Pohja, maanrakennus ja perustukset (metsäisestä tontista ja tienrakennuksesta aina siihen asti, että talon runkoa päästään kasaamaan perustusten päälle)
– Runko (kantavat rakenteet, ulkoseinien eristeet, ulko-ovet, ikkunat ja katto)
– Sähkö (suunnittelu, putkitukset, johdot, katkaisijat ja vipstaakit, tietoliikenne, ääni ja valo)
– Vesi, lämpö ja ilmastointi (ks. otsikko)
– Sisukset, väliseinät, sisäovet, pinnat, kiintokalusteet, kyökki, säätö, hifi ja kikkailu.

Talojen rakenteelliset ja tekniset ratkaisut haluamme tehdä kerralla hyvin, joten niiden kohdalla ei aivan älyttömiin säästöihin todennäköisesti päästä. Kuitenkin esim. wc- ja vesikalusteiden tilaaminen kimpassa suoraan maahantuojalta on osoittautunut hyväksi ajatukseksi, samoin kiintokalusteiden kilpailuttaminen kahden talon vipuvarsitaktiikalla tuottanee tulosta.

Projektimme viivästyminen onkin parhaimmillaan vaikuttanut niin, että vertailulle, taustatutkimukselle ja vaihtoehtojen kartoittamiselle on jäänyt aika kivasti aikaa ja ainakin alustavasti näyttää siltä, että saatamme jonkun sentin säästääkin sillä, että olemme jo vuosi sitten aloittaneet kilpailutus- ja kartoitushommat. Voitte uskoa, että joka ikinen sentti on kotiinpäin ja joka rovolle löytyy kyllä jokin käyttö.

LVI- ja KVV-tarjousten viidakossa

Lämpö, vesi ja ilmanvaihto ovat paitsi ihan kivoja asioita asumisarjessa, myös sikäli tarkkaan säänneltyjä juttuja, että niihin liittyvät suunnitelmat tulee hyväksyttää rakennusvalvonnalla jo ennenkuin itse rakentaminen varsinaisesti alkaa. Projektissa tulee olla mukana myös ko. alojen vastaavat työnjohtajat, jotka viime kädessä kantavat vastuun siitä, että niin ilma, lämpö kuin vesikin kulkevat talossa ja sen ulkopuolella asianmukaisesti. Ihan hyvä niin.

Hankaluuksia kuitenkin saattaa syntyä siinä vaiheessa, kun napakalla aikataululla pitäisi löytää luotettavat tekijät, jotka pystyvät tarjoamaan palveluita suht. joustavasti ja läpinäkyvästi niin, että pystymme tuomaan kyytiin itse hankkimiamme asioita (mm. poistoilmalämpöpumppu eli lämmitys- ja iv-järjestelmä, jolle olemme saaneet erittäin hyvän hinnan sekä jo mainitut vesi- ja wc-kalusteet).

Toki omakotitaloon uppoaa erilaista putkea ja tykötarvetta varmaan kilometrikaupalla, joten katetta tarvikkeista kertyy väkisinkin – toisaalta ymmärrän myös niitä yrityksiä, jotka haluavat hoitaa urakat kokonaisuuksina niin, että samasta paikkaa tilataan sekä työ että tarvikkeet jotta itse duunin lisäksi laskutettavaksi saadaan myös tarvikkeista syntyvä kate.

Vaan rajansa kaikella. Putkiasiain (sis. kaikki yllämainitut eli LVI- & KVV-hommat – paljonko niillä nyt sitten mahtaa eroa olla kun LVI suomentuu lämpö-, vesi- ja ilma- ja KVV kiinteistön vesi- ja viemäriasioiksi) tiimoilta on pyydetty tarjouksia nyt useammastakin paikkaa ja parhaimmillaan tilanteet ovat äityneet suorastaan hilpeiksi. Tässä omasta mielestämme viihdyttävimmät vastaantulleet lainit:

”Katos kun tää meidän katerakenne on semmonen, etten mä voi laittaa sulle tän tarkempaa erittelyä.” (pyysimme kokonaisurakkatarjouksen oheen mahdollisimman tarkkaa erittelyä tarjouksen sisällöstä, jotta välttyisimme yllätyksiltä. Emme saaneet.)

”No mä en nyt ihan tarkkaan muista sitä hintaa mutta laitetaan se tohon vaikka satasella.” (kävimme läpi kellarillisen talon tarpeita ja kysyimme, mitä painovoimaisen ilmanvaihdon kaveriksi tarvittava huippuimuri maksaa)

”Mun pitää näköjään tarkistaa tota pelkän asennuksen hintaa, kun siinä ei kyllä tossa suhteessa ole mitään järkeä.”

”Joo, se on noin kymmenkertainen hinta verrattuna tavalliseen lattiakaivoon.” (Syy siihen, miksi meille tulee tavalliset lattiakaivot, ei Unidrainia).

Lisäksi tänään selvisi mm. sellainen käytännön asia, että Espoon rakennusvalvonta vaatii iv-putkien eristystä 100 mm paksuna, jos putket kulkevat yläpohjassa ilman sisäkaton  alaslaskua. Aikamoista: kauttaaltaan kymmenen sentin paksuiset eristeet putkiin, jotka kulkevat eristysvillan seassa kattorakenteissa.

B-talon ylläri-kellarin ilmanvaihto oli hetken aiheuttaa pientä hyperventilaatiota ja hikoamista, mutta lopulta senkin toteuttamiseen löydettiin ilmeisen järkevä suunnitelma. A-talon rakennuttajaa puolestaan lämmitti ammatti-ihmisen toteamus siitä, että tällaisia yksinkertaisia, maanvaraisia, puurakenteisia pientaloja pitäisi ihmisten rakentaa enemmän.

Pakko vielä loppuun mainita LVI-KVV-PILP-jne. -asioita tänään hoitaneen tiimin kokoonpano. Asialla oli kaksi naista ja vauva. Saimme oivallista palvelua, typeriäkään kysymyksiä ei ylenkatsottu ja kysymykseen ”Voisitko kiltti kertoa, mitä tuo on suomeksi, mitä se käytännössä tarkoittaa ja mitä kaikkea olemme nyt jättäneet huomioimatta” vastattiin ymmärrettävästi ja niin, ettei kysyjälle jäänyt epämääräistä oloa kusetetuksi tulemisesta. Sepä ei näissä hommissa tunnu olevaan mikään itsestäänselvyys.

Siitä huolimatta käydään saadut tarjoukset tiheällä kammalla ja asiantuntija-avulla läpi ja palataan valintoihin sitten kun ne on tehty.

Ja hei, A-talon antura on valettu eilen. Eli viikonloppu menee toivottavasti harkkoja muuraillessa.

Kategoria(t): Käytännön asiat, Lämmitys, LVI, Projektinhallinta, Rakentaminen, Vertailut, Vesikalusteet Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: LVI, KVV, PILP, KVG, WTF, JNE.

  1. Sanna sanoo:

    Hei!
    Kiitos perjantai-illan piristyksestä. Otsikko naurattaa vieläkin. Nuo iv-lvi-kiemurat saa itsevarmankin rakentajan nöyräksi. Ja termiviidakko on vielä omiaan sekoittamaan kokemattoman rakennuttajan päätä. Oma avomies puhuu aina evvk-vastaavasta tarkoittaessaan kvv-vastaavaa. Ja kyse on ihan puhtaasta sekaannuksesta/ kielen solmuun menemisestä 😀 Kvv-vastaavamme on todella hyvä tyyppi ja osaa hommansa.

    Meille tulee PILP. Raksallamme on jo laitettu iv-putkia paikoilleen, ja joihinkin kohtiin on jopa lisätty PILPin vaatimat lisäeristeet. Nyt vaan pitäisi saada se laite jostain järkevään hintaan. Iv-asentajan kautta sitä jo kyseltiin, mutta eipä hän saa sitä mistään sen kummemmalla alennuksella, samaan hintaan kuin netin tukkukaupoista. Seuraavaksi pitäisi kysyä olisiko meidän evvk.. EI KUN kvv-vastaavalla suhteita, jolla sen pömpelin saisi vähän edullisemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s