Kodinkoneita hankkimassa

Keittiön koneet ovat yksi isohko rahareikä ja samalla ulkonäköön vaikuttava asia. Vaatimustaso omien laitteiden osalta kasvaa myös iän myötä; opiskelukämppävaiheessa riittää, että jääkaappi on kylmä, ja vasta jossain vaiheessa aikuistumista alkaa ensin kiinnittää huomiota laskujen suuruuteen ja sitämyötä laitteiden kulutukseen ja ympäristöystävällisyyteen.

Kartoitustaktiikka

Kodinkoneissa on löydettävissä selkeät tarjoussesongit, jolloin vaihtelevat paketit tai yksittäiset laitteet saa lunastettua omakseen. Kevään messukierrokset paljastivat myös sen, että selkeästi kilpailukykyisimmät tarjoukset löytyvät messuilta – samoin pakettien sisällöt ovat räätälöitävissä paremmin omia tarpeita vastaavaksi.

Perhe Nikula sai Lahden raksamessuille kartoitustehtävän; muutaman suuremman ja pienemmän firman messuosaston kiertämällä ja erimerkkisistä kodinkoneista kussakin kyselemällä sai luotua kokonaiskuvan siitä, mitkä ominaisuudet korostuvat ylisellä tasolla sekä mitkä ovat eri merkkien vahvuudet ja millä tavalla kilpailevat firmat eri merkit arvottavat. Selkeästi sillä, miten paljon ketju tiettyä merkkiä myy, on myös selkeä yhteys siihen, mitä suositellaan. Samoin messutarjouksista saatiin hyvä näkemys siitä, mitkä merkit ovat meille mahdollisia vaihtoehtoja.

Kahden kauppa

Kummankin talon keittiöön tarvitaan sama laitteisto; jääkaappi, pakastin, induktioliesi, kalusteuuni sekä maassaseisova astianpesukone. Liesituulettimien osalta tarpeet ja sijoituspaikat eroavat.

Valintaperusteet ovat yksimieliset: hyvä hinta-laatutaso, järkevät ominaisuudet ilman pakkoa saada kaikki uusimmat featuret käyttöön sekä silmää käytössä miellyttävä ulkonäkö. Lapsiperhenäkökulmasta viimeksi mainittu tarkoittaa myös riittävää teräspintojen sormenjälkisuojausta, jotta perheenjäsenten kasvukäyriä ei voi helpoiten lukea kodinkoneiden pintaa katsomalla.

Merkki- ja hintapoliittisen vertailun jälkeen valintalistalle jäivät Espanjassa valmistettava Siemens ja saksalaisvalmisteinen AEG, varsinkin kun jälkimmäinen julkaisui juuri designiltaan ja ominaisuuksiltaan vielä kilpailukykyisemmän malliston myyntiin.

Yhtenäisyys laitevalinnoissa tuli aika vahvana suosituksena jokaiselta myyjätaholta; varsinkin teräspintaisissa lähekkäin sijoitettavissa laitteissa ovat helposti havaittavissa selvät ulkonäköerot teräksen värin, harjaussuunnan, kulmien pyöristysten, näyttöjen värin sekä painikkeiden välillä.

Yhteisen yhteenvedon jälkeen oli aika lähettää naiset kauppaan tekemään varsinaiset ostopäätökset, ostopaikaksi valikoitui suosituksen perusteella Lanternan Expert.

Kylmää sen olla pitää

Kylmälaitteiden osalta B-talon alkuperäisenä toiveena oli side-by-side-kaapisto. Keittiötarjouspyyntöjen kohdalla puheeksi nousi laitteiden syvyys; käytännössä ainoastaan Festivo tarjoisi riittävän kapean vaihtoehdon upotettavaksi kaapiston sisään – muu merkit jäävät selkeästi kaappilinjan etupuolelle koneiston takaosasta viemän tilan takia.

Messuvisiitti paljasti Festivon hintatason (tai lähinnä sen tinkimättömyyden) sekä pakastimen sulatustarpeen. Keskustelupalstojen ja kaverihaastatteluiden anti oli ristiriitainen; osa ei vaihtaisi laitettaan mihinkään, osa ei koe saaneensa rahalleen vastiketta. Ylipäätänsä kapeita pakastimia tuijottaneen päähän jäi kysymys siitä, minne ne pakolliset pakastepizzat mahdutetaan (toimituksen on pakko huomauttaa, tämä ei ollut ratkaiseva syy..). Asiaan paneutumisen jälkeen B:n keittiösuunnitelma tulee muuttumaan ja kumpaankin taloon etsitään erillinen jääkaappi ja pakastin – järki ja kukkaro voittavat tällä kertaa.

Jääkaappien ja pakastimien osalta ominaisuudet ovat AEG:n ja Siemensin osalta aika yhtenevät – AEG:n versiossa on paremmat ulosrullattavat vihanneskorit ja läpinäkyvät pakastimen lokerot helpottamaan silmäiltävyyttä. Ilmankierto on Siemensissä ratkaistu sisätilan lisätuulettimella, AEG:n versio pitää ilmanlaadun lisäksi huolta myös ilman kosteustasosta, mikä parantaa vihannesten säilymistä. Pullohyllyt ovat vakiona ja helpottavat oviin kohdistuvaa painoa.

Ulkonäöllisesti AEGssa voi päättää haluaako ledinäytön oveen vai kaapin sisälle – aika hauska yksityiskohta jos haluaa piristää valkoista kaappivalintaa uudenaikaisemman näköiseksi. Myös kokopitkät rivat tuovat hauskaa ilmettä.

Kummankin teräsovet on sormenjälkisuojatut. Ulkonäöllisesti tilanne on tasapeli, ominaisuuksien osalta uudistunut AEG kirvoittaa muutaman ihastuneen hymyn enemmän.

Kuumenee, kuumenee

Lieden valintaa edelsi vankka perheiden sisäinen perustelukierros. Naisille induktion lapsiturvallisuus, nopea kuumenemisaika ja helpompi siivottavuus oli jo ennestään tuttu. Miesväelle hankinnan korkeampi hinta ja mahdollinen kattila-pannuosaston uudistustarve piti vielä perustella kertaalleen. Keskustelu oli ehdottomasti käymisen arvoinen, sillä liesi on todennäköisesti kuitenkin miehille mieluisin keittiöväline käytössä, sen verran hyvää ruokaa kummankin pannulta syntyy.

Keittiösuunnittelussa toiveena oli uunin eriyttäminen liedestä, koska se antaa mahdollisuuden sen korottamiseen työskentelykorkeudelle. Ominaisuuksin puolesta taas kysymyslistalle meni pyrolyysin hyödyllisyys; sinänsä uunin kyky puhdistaa itsensä polttamalla lika 500 asteessa pois lakaistavaksi tuhkaksi kuulostaa hyvälle. Ominaisuus on kuitenkin vielä hinnoissaan verrattuna vuosittaiseen uuninpesufrekvenssiin eli pyrolyysi karsiutui valintalistalta pois.

Lieden osalta suuria eroja ei ole; kummastakin löytyy 4 keittoaluetta, kosketussäätimet ja fasettihiotut reunat. AEG:n jokaisen levyn saa kuumennettu pikavauhdilla kuumaksi, Siemenisissä ominaisuus on yhdessä levyssä. Kun huomioidaan induktion yleinen käyttönopeus, tämä ei ole ratkaisevaa valinnan kannalta. Tulevan keittiön kokki tokikin joutuu ratkaisemaan positiivisen ongelman ”mitä teen säästyneellä ajalla?” ja opettelemaan eri ruokalajien ajoitusta yhteen vähän uusiksi.

Siemensin vertailumalliin verrattuna AEG vie teleskooppihyllyineen ja upotettuine nappeineen voiton. Siemensin saa upgradettua parempaan malliin, jossa on teleskooppien ja upotettujen nappien lisäksi haluttaessa käyttöön valittava sivulle taittuva luukku, joka korotettuun käyttökorkeuteen yhdistettynä tukee ergonomiaa – ominaisuus, jonka voisi kuvitella yleistyvät muihinkin malleihin jollain aikavälillä. Korotettu uuni sinänsä vähentää pintakäsittelyn tarvetta, mutta AEGssa sekin on huomioitu, Siemensissä ei.

Lopuksi tiskit kuntoon

Astianpesukoneiden valinnassa meillä korostui kaksi asiaa: riittävä tilavuus ja hiljainen käyntiääni – yhtenäisessä keittiö-olohuoneessa on kiva saada tiskit piiloon ja minimoida hurinat. Sisäinen neropatti voisi tähän todeta, että nykyisistä vuokrakämpistä puuttuviin astianpesukoneisiin verrattuna ero nykyiseen käyntiääneen on erittäin huomattava.

Desibelieron hahmottaminen on vaikeaa; 3dBn nousu tarkoittaa käytännössä jopa äänen kaksinkertaistumista. Kirjoittajan lyhyt matematiikka ei riitä selittämään asiaa, mutta tässä luottaisin myyjän sanaan. Ero menee AEGn eduksi luvuin 45-48, kaikista hiljaisimmat vaihtoehdot eivät tosin ole vertailulistalla mukana.

Siemensin tiskarissa on mahdollista määrittää yläkorin korkeus ja pelata sillä kaivattua lisätilaa vaikka kesken täytön. AEGn ulkomitat ovat standardin mukaiset, mutta sisätilat on suunniteltu tavallista suuremmiksi. Kiireiset käyttäjät on huomioitu hyvin; pesuaikaa voi Siemensissä kiriä erillisellä VarioSpeed ohjelmalla, AEGssä taas on erillinen korkeampilämpötilainen puolen tunnin teho-ohjelma tätä varten. Ajastettu käynnistys mahdollistaa paremmalla ajankohdalla tai yösähköllä pelaamisen.

AEGsta löytyy myös käyttöturvallisuutta ja sähkönsäästöä parantava AutoOff, joka katkaisee virran ohjelman päätyttyä. Molemmat merkit pyrkivät minimoimaan vesivahingot ominaisuudella, joka katkaisee vedenoton ohjelman jälkeen – vastuuton tiskikoneenkäyttäjä tervehtii näitä ominaisuuksia ilolla. Kun päälle vielä lisätään Siemensistä puuttuva teräspinnan pintakäsittely, menee astianpesuerä Fairypullon mitalla AEGn nimiin.

Ilmanvaihto

Se missä rakennuskohteiden keittiöt eroavat laitteissa on liesituuletin. B-talon niemekkeeseen tarvitaan saarekeliesituuletin, A-talossa riittää mahdollisimman huomaamaton ulosvedettävä malli. Hinnallisesti järkevämpi on erittäin paljon järkevämpi vaihtoehto eli hintatietoisen kannattaa se huomioida keittiönsä muotoa määritellessään.

Liesituuletin on osa isompaa ilmanvaihtokokonaisuutta eli ihan lopullisen siunauksen alustavat laitevalinnat saavat vasta sen myötä. Lisäksi liesituulettimissa voi vaikuttaa käyttöturvallisuuteen ja äänentasoon valitsemalla huippuimurin moottoroidun version sijaan. Katolla sijaitseva moottori on luonnollisesti hiljaisempi, jos verrataan otsan korkeudella hurisevaan versioon. Huippuimuri myös imaisee rasvapalon pienemmällä todennäköisyydellä hormiin.

Hyvistä perusteluista huolimatta B-talon kannalta järkevät saarekeliesituulettimet ovat moottoriversioita. Pieni melu kuuluu ruoanlaittoon eli siitä voidaan tinkiä. Paloturvallisuuden kannalta satsataan ennemmin sammutusvälineistöön ja perusturvallisiin työskentelytapoihin. Saarekemallien tehokkuudessa ei malleittain ole huomattavia eroja eli niin kummallista kuin teknisten ominaisuuksien keskellä painiessa onkin todeta tämä niin liesituuletinvalintaa ohjaa.

Ulkoasussa pitää huomioida kaksi asiaa; vieressä sijaitsevan takan ilmastointiputki, jonka kanssa olisi hyvä olla jollain tapaa yhtenäinen muotokieli. Toiseksi nouseva lapekatto voi vaati lisäputken tai jatkopalan. Lieden leveys on 60 cm ja vieressä on käytävä eli ylileveät/lasijatkoiset mallit karsiutuvat siinä.

Kuva: Savo

Lopullinen inspiraatio tuli myyjän suosituksesta; Savon i-76 putkimainen malli ilman mitään leveneviä lisäosia on eleetön ja pelaa yhteen hormin kanssa. 32 sentin halkaisija tekee tuulettimesta siron – sisarmalli kuutio on leveydeltään 60 cm eli aika paljon massiivisempi. Yksinkertainen on siis tällä kertaa kaunista. Enää pitäisi pystyä päättämään kumpi väri palvelee tarkoitustaan; kaapistoon sulautuva valkoinen vai kodinkoneiden kanssa yhteen pelaava rosteri. Pitänee pirauttaa potentiaaliselle takka+hormitoimittajalle värivaihtoehdoista..

A-talon osalta yksikertainen ja tehokas on kaunista. Savon ulosvedettävä valkoinen malli P-2206-W sulautuu osaksi kaapistoa, mutta imee myös käryt tehokkaasti itseensä. Laitteen esitellyttä myyjää lainatakseni; laite on muutakin kuin valo ja kiva hurina.

Taustaksi kirjoitukseen

Vertailussa mukana ovat seuraavat AEG:n ja Siemensin tuotteet. Tuotteet päätyivät vertailuun oman kartoituksen pohjalta sekä meidän tarvelistaukseemme pohjautuvista myyjän suosituksista. Tavoitteena on ollut luoda puolueeton mielikuva näiden kahden hyvän, vertailukelpoisen vaihtoehdon välillä helpottamaan päätöksentekoa ja toisaalta dokumentoimaan sen myös sitä hetkeä varten, kun omat valinnat tulee kyseenalaistettua – yksittäisiä parempia/halvempia/tehokkaampia yksilöitä varmasti löytyy vertailun ulkopuolelta ja merkkiyhtenäisyydestä luopumalla säästöjä olisi varmasti vielä enemmän tarjolla.

Vertailussa mukana olevat laitteet:

AEG:n uusi mallisto löytyy kirjoittajan ymmärryksen mukaan vasta osasta liikkeitä eli haastakaa myyjiä esittelemään se teille ennakkoon.

Kategoria(t): Käytännön asiat, Kodinkoneet, Materiaalien valinta, Vertailut Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Kodinkoneita hankkimassa

  1. L sanoo:

    hiphei! millaiset sisälmykset nuissa astianpesukoneissa oli? testitulokset ja korjaajat suosittelevat metallisisälmyksellisiä koneita eli propelli ja korit ovat metallisia (osittain muovilla päällystettyjä). Kestävät kulutusta paremmin ja ovat niin ikään pitkäikäisempiä.

    L

  2. Paluuviite: Unelmia ja keittiöhommia | Rakennusprojekti Glasshill

  3. Paluuviite: Takana touhukas lauantai | Rakennusprojekti Glasshill

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s