7 syytä kääntyä sisustussuunnitteljan puoleen

Meissä jokaisessa asuu pieni sisustaja. Kun omat ja muiden haaveet, budjetti ja käytännön realiteetit pitää mahduttaa samaan suunnitelmaan, on kuitenkien usein edessä iso pino kysymyksiä. Mihin satsata, mistä säästää? Miltä tämä sentti kertaa sentti mallikappale näyttää isona pintana? Toimivatko sisustuslehtien unelmat oikeassa elämässä? Kun asioita pitäis konkretisoida, on vastassa yleensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Kyky nähdä tulevaisuuteen

Kaksiulotteinen pohjapiirrustus ei kerro, millainen tunnelma talossa on – se on vasta rationaalinen kiteytys siitä, missä mikäkin sijaitsee. Koti rakentuu väreistä, pinnoista ja valoista. Kaapit ja keittiö saavat muotonsa vasta, kun niitä mietitään sisällön kannalta.

Sisustaminen on unelmointi ja unelmilla on paha tapa kasvaa pilvilinnoiksi. Omille valinnoille kasaa usein odotuksia, joiden edessä joutuu pettymään, kun kokonaisuus on valmis. Mutta apua on tarjolla, jos haluaa.

Unelmista konkretiaksi

Sisustussuunnittelijan käsissä pohjapiirustus ja asiakkaiden toiveet kasvavat 3D-kuviksi, jossa tulevaa kotiaan voi katsoa eri kuvakulmista. Tuntuu huimalta päästä ensimmäistä kertaa sukeltamaan oman kodin fiilikseen ja nähdä omien unelmien muuttuvan konkretiaksi.

Varsinainen hyöty tulee asioiden ennakoimisesta. Lattian värin testaaminen on ruudulla huomattavasti nopeampaa ja halvempaa kuin luonnossa. Kuvat myös näyttävät armottomasti sen, mahtuuko sohva tulevaan kämppään vai tukkiiko se kulkureitin. Valitut materiaalit näkee isona pintana ja voi objetiviisesti arvioida, toimivatko ne oikeasti hyvin.

Selkeät työohjeet

3D-kuvissa on myös toinen hyvä puoli – ne toimivat konkreettisena ohjeistuksena työn toteutuksesta vastaavalle taholle, rakennutitpa taloasi tai asensitpa itse. Mallikuvista on aina helppo tarkistaa, miten yksityiskohta olikaan suunniteltu ja se antaa varmuutta toteutukselle, varsinkin jollei ehdi itse aina valvomaan toteutusta.

Funktionaalisuus

Suunnittelussa kaikki lähtee toimivuudesta. Paikat pysyvät siisteinä, kun tavaroilla on omat paikkansa. Asukkaat säästyvät kolhuilta, kun kulkureitit on mietitty ennakkoon. Ruoanlaitossa voi keskittyä olennaiseen, kun tarvikkeita ei ole sijoitettu eri puolille keittiötä ja televisionkatselusta nauttii eniten, jos valaistus ja äänentoisto tukee sitä.

Funktionaalisuus on subjektiivista – jokaisella perheellä on omat käytäntönsä. Myös perheenjäsenten tarpeet eroavat usein toisistaan. Voisi ehkäpä tiivistää, että funktionaalisuus on oikeita kompromisseja toimivuuden, tyylin ja rutiinien suhteen.

Meidän kodissamme funktionaalisuus tulee näkymään ainakin järkevinä kulkureitteinä, keittiön sijoittelussa sekä kosteiden tilojen integroituina hyllyinä ja upotettuina vessoina – pieninä ratkaisuina, jotka ylläpitävät siisteyttä ja helpottavat siivoamista.

Suunnittelun kestävyys

Sisustuslehtiä selatessa silmissä vilkkuvat trendit ja melkein epätodellisen kauniit kodit. Sisustuskaupasta taas mukaan tarttuvat omat lempivärit. Ihmisten tyyli kuitenkin muuttuu iän mukana, ja siksi myös kodin pitäisi pystyä kehittymään.

Muotitapetti tai trendiväri saattaakin ärsyttää jo parin vuoden päästä. Sisustustarrat tuntuvat lapsellisilta, kun niitä on jokaisella. Tietyn rakennusvuoden tunnistaa tietynlaisesta kiukaasta. Yhdeksänkymmentäluvun turkoosit kylpyhuoneet aiheuttavat kylmiä väreitä asuntoilmoituksia tuijottaville.

Suunnittelua voi lähestyä myös toisesta näkökulmasta; suunnittelemalla isoimmat elementit aikaa kestäviksi ja valitsemalla elementit, joita muuttamalla kodin tunnelma ja värimaailma muuttuu helposti, vaikka joka vuodenaika. Tällöin voi joutua luopumaan sisustuslehtien kopioimisesta, mutta löytää tyylin, joka kehittyy itsensä mukana.

Budjettipoliisi ja oikeat kompromissit

Toinen sisustuslehtiaddiktien haaste on budjetti. Kiinnostavimmat uutuudet eivät usein ole niitä edullisimpia. Mainosten, messukotien ja journalistien tehtävänä on luoda meille tarpeita, joista emme vielä eilen osanneet edes haaveilla. Moni unohtaa, että kyse on stailatuista unelmista eikä oikeista kodeista.

Usean rakentajan toiveissa on italialainen keittiön, merkkihuonekalut ja uniikit valaisimet. Mutta jotta valmiista kodista voi nauttia rauhallisin mielin, on se toteutettava oman budjetin puitteissa. Kilpailuttaminen ja hintojen vertailu taas tuntuu loputtomalta suolta – tuotteet eivät todellakaan ole aina keskenään verrattavia ominaisuuksiensa puolesta.

Hyvä sisustussuunnittelija voi auttaa sen priorisoinnissa, miten omat unelmat voi toteuttaa järkevästi. Samoin hän voi auttaa välttämään yleisimmät budjetointivirheet. Budjettirealismista minäkin oman keskusteluni aloitin – tässä kansiossa ovat minun unelmakuvani kodista ja tässä paperissa käytettävissä oleva budjetti – miten nämä kaksi asiaa saadaan kohtaamaan?

Objektiivinen vastapari

Sisustaminen lähtee tunteista, mutta päättyy järjellä tehtäviin päätöksiin. Välilä omien tarpeiden tunnistaminen on haastavaa – sisustussuunnittelija osaa kysyä oikeat kysymykset, millä voi itsekin miettiä, mitkä ovat kummankin prioriteetit. Kyky löytää asiakkaista oikeat vastaukset ja yhdistää ne toimivaksi kokonaisuudeksi paljastaa hyvän suunnittelijan.

Sisustussuunnittelija on myös turvallinen vastapari siinä, kun kaipaa itse spekulointiapua eri vaihtoehtojen välillä tai haluaa vastauksen niihin kuuluisiin tyhmiin kysymyksiin.

Myyjiltä kysyttäessä näiden tuote on usein ainoa oikea ja ehdottomasti markkinoiden paras. Vertailussa kannattaa hyödyntää suunnittelijoiden hiljaista tietoa aiemmista projekteista. Valmiiden kuvien pohjalta on myös helppo kilpailuttaa eri asiat ykseselitteiseen muotoon.

Mitä suunnittelu voi pitää sisällään?

Sisustussuunnittelu on yksi ns. muodikkaista ammateista – myös suunnittelijoiden tausta vaihtelee itseoppineista ammattilaisiin. Riippuu omista tarpeista, mitä kannattaa ostaa.

Moni ajattelee sisustussuunnittelu pelkkänä värikartan tekemisenä. Värit kuitenkin syntyvät erilaisista pinnoista ja valon heijastuksista. Osa väreistä näkyy ehkä vain tietystä kulmasta katsottuna. Väreillä voi korostaa tai piilottaa ja siihen suunnittelun hienous perustuukin.

Kokonaisuuden voi rajata tarvitsemakseen. Me rajasimme kaksi makuuhuonetta kokonaisuudesta pois, koska haluan niiden osalta itsekkäästä toteuttaa itseäni. Keittiösuunnitelman saa keittiöfirmastakin, mutta koska se itselleni kodin sydän, oli sen sovittaminen osaksi kokonaisuutta ehdoton vaatimus. Suunnitelmamme tulee myös ottamaan kantaa valaistukseen yleistasolla ja tekstiileihin, koska ne täydentävät kokonaisuuden. Niiden lisääminen 3D-kuviin on myös kohtuullisen helppoa. Myös nykyisten huonekalujen sijoittelu huomioidaan suunnitelmassa, koska budjettisyistäkään kaikkea ei voi hankkia vain uutta kotia varten.

Omasta kokemuksestani toteaisin myös seuraavaa; yksi tärkeimmistä sisustussuunnitelijan valintaan vaikuttavista asioista on mielestäni kemia. Suunnittelija on vastuussa siitä, millainen tunnelma kodissasi on ja se taas on riippuvainen hänen kyvystään kaivaa vastaukset kysymyksiin ja piirtää inspiraatiosi todeksi. Vahva osaaminen yhdsitettynä siihen, että suunnittelijan kanssa voi puhua suoraan ja rakentavasti asioista maksaa varmasti itsensä takaisin.

Kategoria(t): Materiaalien valinta, Sisustus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s