Asuntomessujen parhaat poiminnat

Kuopion Asuntomessut on nuuskittu kännykkäkameran kera ja parhaat toteutukset ja kiinnostavat ideat poimittu talteen. Alla yhteenvetoa messujen sisällöstä sisustukseen, keittiö- ja kylpyhuonevalintoihin, takkoihin ja pieniin yksityiskohtiin liittyen – enjoy!

Kapeat paneliseinät terasseilla
Yksinkertaisempaankin vaakalaudoitukseen saa ilmettä erilaisilla koristelaudoituksilla tai paneloinneilla – tai miksi niitä nyt pitäisikin kutsua. Toimivat näkösuojana, mutteivat kuitenkaan tee ulkoasua raskaaksi, samoin antavat mahdollisuuden pelata väreillä ja tuoda omaa ilmettä myös talon julkisivuun. Laittaisin nämä kategoriaan mukavaa omaa näpertelyä itse talon valmistumisen jälkeen.

Ilmalämpöpumppujen visuaalisuus kehittyy, vihdoinkin!

Lämpöplus ilmalämpöpumppu
Lämpöpumppu voi pian olla myös ilokin silmälle. Niiden tekniset hyödyt ovat varmaan viime päivien helteillä konkretisoituneet monille, mutta itseäni hurisevat kylmäkoneet ovat tähän saakka tökkineet kipeästi visuaaliseen silmään. Ainakin Lämpöplussan valikoimasta löytyy siistejä vaihtoehtoja, osa toimii jopa sisustustauluina omalla kuvalla.

Uudiskohteemme osalta pähkäilemme lämmitysjärjestelmän osalta tällä hetkellä maalämmön, ilma-vesilämpöpumpun ja aurinkokenno + lämmön talteenotto avupiipusta -vaihtoehtojen välillä. Tällöin ilmalämpöpumpun rooli olisi korkeintaan asunnon viilennyksessä, eli siis yhden kuukauden vuodessa oikeasti käyttökelpoinen. Aiheesta seurannee siis budjettipoliittinen keskustelu perheen maskuliinisemman osapuolen kanssa.

Duotone vs. valkoiset vs. värilliset eli keittiösuunnittelu 2010
Messujen keittiöanti oli kiinnostava, mutta aika yhtenäinen. Kokovalkoiset keittiöt taistelevat kaksiväristen toteutusten kanssa, jossa yläkaapit ovat yleensä valkoisia ja alakaapit sisustuksen päävärin mukaisia. Poikkeuksen sääntöön teki Jorma Uotisen sisustamaan taloon valittu punainen italialaisunelma.

Myös materiaalilaaduissa on nähtävissä vastakkainasettely superkiiltävien modernien pintojen ja puun syiden muotoa jäljittelevien eläväpintaisten kaappien välillä. Osassa näitä on myös yhdistetty ja pehmennetty kokonaisvaikutelmaa aikas onnistuneesti.

Kiiltävä kokovalkoinen keittiö on ajatuksellisesti aika kiinnostava, mutta käytännössä en usko, että meidän keittiöelämäntavat sopivat niin steriiliin ympäristöön – pienetkin keittiön pinnoilla seikkailevat koneet ja tavarat tuntuvat helposti ylimääräisiltä.

Värillinen keittiö oikein toteuttuna  voisi olla tulevassa kämpässä hyvä katseenvangitsija, mutta toisaalta yhdistelmäkaapistoilla saadaan sekä valkoisten yläkaappien tuoma valoisuus että värillisten alakaappien aksenttiväri käyttöön, mikä tekee vaihtoehdosta kiinnostavan.

Oman blogikirjoituksensa tulee tulevaisuudessa ansaitsemaan kaappien välitiln hyödyntäminen – laattoja, laastia, lasilevyn alle piilotettua tapettia tai kuvapintaa vai rosteria? Välitilasta on tullut sisustuselementti ja sen valaisemisesta taidetta – kun päästään pureutumaan keittiön yksityiskohtiin, lupaan palata tähän aiheeseen.

Keittiön materiaalien kehittyminen on toinen tarkempaa tutkiskelua vaativa aihe. Puutasoa en enää halua, kerran sen painavalla leikkulaudalla ja laivänmuruilla naarmuttaneena. Tarjolla on perinteistä kiveä, komposiittia ja laminaattia ja muotoonvalmistettavia valettavia versioita, jotka tottelevat ainakin nimiä Corian ja Avonite.

Tunnelmaa makuuhuoneeseen
Sänky on unta rakastaville kodin kutsuvin huonekalu jo luonnostaan, mutta sisustuksellisilla ratkaisulla siitä saa tehtyä vieläkin kutsuvamman.

Koska luottofutonimme palvelee yhä hyvin, ei sisustusinto kohdistu itse sänkyyn vaan sen lisäkkeisiin.

Ikea-sisustetusta kodista löytyi modernimpi versio pylväsvuoteesta. Täytyy myöntää, että toteutus herättää vahvan halun täydentää japanilaistyylistä futonia hieman romanttisemmilla pylväillä ja ehkä jopa vetään kangasta katoksi ja takaseinään.

Käytännöllinen valitsee sängynpäädykseen sisistuslevyn, johon saa upotettua myös suoraan yöpöydät. Yöpöytä on huonekaluista itselleni sellainen, jonka hyötyä olen oikeasti miettinyt – itselläni sellaiset ovat aina muuttuneet varakirjahyllyiksi ja kosmetiikkavarastoiksi ja rönsyilleet itse huonekalun peittoon – siksi olen kyseisistä huonekaluista juuri myydyssä kämpässämme luopunut kokonaan. Seinään pultattu laskutaso estää rönsyilyn eli voisi olla käytössä aikas käteväkin =)

Jykevä (valaistava?) sängynpäätylevy tuo myös hylly/laskutilaa makuuhuoneeseen ja tuo uuden vaihtoehdon itse kankaastaräätälöityjen versioiden ohelle. Tosin kömpelö kirjoittaja pohtii vain sitä, miten monta kertaa päänsä mahtaa vahingossa lyödä tuohon hyllyyn?

Hei, me piilotettiin vessanpytty


Olin jo ennakkoon henkisesti päättänyt, että tulevassa kodissa vessanpytystä on näkyvissä vain se olennainen osa ja muu koteloidaan seinän sisään. Asuntomessuilla pistäytyminen vahvisti tämän päätöksen. Järkevällä koteloinnilla saa vessaan luotua ylimääräisen hyllyn ja itse pytynkin näyttämään sirolta. Puuttumattakaan siitä, että operaatio vessanpesu puolittuu, kun puolet on piilotettu =)

Rakenteellisia yksityiskohtia kylpyhuoneeseen
Joskus kikkailu voi olla käytännöllistä – tämän todistavat erilaiset rakennusvaiheessa kylpyhuoneisiin lisätyt telineet ja syvennykset, johon voi kätevästi tallettaa saippuat esille.

Messujen ulkopuolelta olen bongannut esimerkiksi ABL-laatoilta löytyvän suoraan lehtitelineenä toimivia laattoja, joita joutuu ehkä muutaman varaamaan päävessaan. Hyllyratkaisujen ei siis tarvitse rajoittua pelkästään kylpyhuoneeseen

Samoin lattiakaivojen osalta on otettu hyppäys eteenpäin; seinään viereen upotettava vaakasuuntainen kaivo on visuaalisesti kaunis ja ainakin ei-siivousfanaatikon mielestä voisi olla kivempi siivotakin.
Muutenkin laattoja käytetään yhä paremmin osana sisustusta – ökytaloista löytyi kaikkea kierrätyslasiseinistä ja kotikylpylätunnelmista lähtien. Tuntuu, että isoin haaste materiaalivalinnoissa on se, miten sisustaa itselleen kodikkaan modernin tilan, ilman että kylpyhuneeseen astuessa tuntuu siltä, että olisi eksynyt vaingossa Sedu Koskisen yökerhoon.

Ikkuna saunaan, korotettu lattia ja kaksipuoliset penkit

Ensiksikin pahoittelut kuvien laadusta – aika harvassa saunassa oli riittävästi valoa kännykkäkameralla kuvaamiseen.


Selkeimmän vision saimme saunan toteutuksen osalta. Isomman lasipinnan käyttö saunan ja kylpyhuoneen välisessä seinässä tuo tilaan huomattavan määrän avaruutta. Vaihtoehtoja on kaksi; joko rohkeampi (ja ehkä törmäilyalttiimpi) vaihtoehto on tehdä koko seinä lasista. Toinen vaihtoehto ja penkkien korkeudelta lasiksi muuttuva seinä lasiovineen – tämä tuo ratkaisuna kulmikasta linjakkuutta, joka voisi myös jatkua muussa saunan toteutuksessa.

Korotettu lattia on kiehtonut minua jo pidemmän aikaa – se mahdollistaa erilaisten penkki- ja tuoliratkaisujen käyttämisen saunassa. Tällöin myös istumaasento saadaan muutettua perinteisestä rivissäistumisesta enemmän keskusteluystävälliseksi.

Uudet kiukaat mahdollistavat korotetun lattian paloturvallisen toteutuksen. Kiukaissa melkein ärsytykseen asti toistuva trendi ovat metalliverkon sisällä olevat kivitornit – periaatteessa kivan näköinen, mutta veikkaampa, että tulevaisuudessa voidaan tunnistaa myös talon rakennusvuosi tämän kiuasmallin käytöstä.. Ainoa kiuaspoliittinen haaste on se, että joudumme  tekemään valinnan puukiukaan ja korotetun lattian välillä, turvallista hormisysteemiä ei tietääkseni ole vielä keksitty.

Poltettavan ihania takkoja
Uskon siihen, että useimmilla ihmisillä on sisäänrakennettu rakkaus elävän tulen katsomiseen – minut leiskuvien liekkien tuijottelu ainakin hypnotisoi kerrasta toiseen.

Takka on budjettinäkökulmasta ylellisyysesine – sitä ilman voi elää, toisaalta kehittynyt lämmitystekniikka mahdollistaa takkahuoneen lattilämmityksen tai jopa koko talon lämmityksen kytkemisen hormista vapautuvaan lämpöön. Talven paukkupakkasilla takka voi myös olla sähköpiikeiltä säästävä lisälämmönlähde, kunhan sitä muistaa vain käyttää. Tuntuu, että moni takanomistaja tyytyy pitämään sitä sisustusvälineenä eikä tulipesänä.

Messuilla oli esittelyssä sekä hyviä, että huonoja esimerkkejä takoista – esimerkiksi liian dominoiva takka pienessä huoneessa voi pilata koko fiiliksen. Vastaavasti edukseen erottui takan käyttö tilanjakana ja väriltään dramaattisen tummat toteutukset – yhdessä kohteessa ainakin ylhäältä päin katsottuna näyttää, että muurattuun takkaan on lisätty tumma etulevy – tämä toteutustapa lähtee ainakin tarkempaan tarkasteluun =)
Odotan kiinnostuksella, saammeko takan mahtumaan omaan budjettiimme. Olen alustavasti kuolannut Nordpeisin Jersey-takkaa – tosin viimeinen pohja ei tarvitse enää tilanjakajatakkaa eli lisää takkakuumeilua on luvassa myöhemmässä vaiheessa.

2011 pihasuunnittelua odotellessa
Messujen pihoja laitettaessa ei osassa kohteita ole säästelty rahaa. Osassa pihatunnelman tuo tietekin läheinen järvi, mutta metsän puolelle taipuvissa pihoissa on panostettu myös visuaaliseen toteutukseen monien kymppitonnien edestä. Lopputulokset vaihtelevat, mutta tämä aaltoileva lankkupolku ja kivisaarekkeet pysäyttivät sisustussielun kuvaamaan pihasisustusta. Missäköhän vaiheessa pihavalojen sähköt pitää vetää? 😉

Toinen oman tulevan pihan myötä vahvistunut unelma on kasvihuone – jotenkin kasvien hoitamiseen liittyy päässäni ihana zen-fiilis ja käsillä tekemisen tuoma rauhoittuminen. Kasvihuonetta katsoessa todellisuuteen liittyvä tuholaisten torjunta ja kesän aherruksen lopputulokseksi jääneet raa’at minikokoiset kasvikset eivät vielä ole mielessä. Ehkä jos aloittaisi pienellä kasvihuoneella

Pientä kivaa
Jos talon sijainti ei kaipaa verhojen käyttöä voi maiseman somistaa verhomaisilla kuvioelementeillä. Mental note tehty.
Kalusteiden valinnassa ei tarvitse totella nimiä. Olohuoneen lipaston saa rakennettua keittiön tai kylpyhuoneen kaapistoista ja pultattua suoraan seinään, jolloin lopputulos on myös ilmava. Kaapistoista löytyy paljon erilaisia mitoituksia ja sama toimittaja varmistaa sen, että ilme jatkuu yhtenäisenä huoneesta toiseen
Keittiön välitila ei ole ainoa paikka, jossa kivat kuvat ja tapetit voi piilottaa pleksin tai lasilevyn taakse;  vessan takaseinästä löytyvä kaupunkimaisema antaa hauskat puitteet vessalukemisille.

Samoin omia kuviointeja saa myös akustiikkalevyihin eli jos olisi varaa rakentaa niin paljon neliöitä, että talon saisi kaikumaan, näille voisi olla käyttöä. Valitettavasti veikkaan, ettei tätä ongelmaa valitettavasti ole =)

Pari pakollista huonekalubongausta; uuteen kämppään tarvitaan uusi keittiönpöytä ja simppeliydessään tämä kokonaisuus viehätti silmää niin paljon, että menee selvityslistalle.

Myös parvekekalusteiden osalta vastaan tuli perusmassasta erottuva muotoonpuristettu puutoteutus, jossa aamukahvin fengshui saattaisi olla kohdallaan.
Jääkaapin oveen upotettu hiilihapposysteemi. Hiilihapolllisen veden hanasta olin lukenutkin, tämä oli uusi bongaus
Silmänruokaa tekniikkafriikeille. Itseäni tämä ei sytytä, mutta tiedän tokikin varsinkin miespuolisia henkilötä, jotka uudistaisivat rakennusprojektin yhteydessä samalla myös teknisen kaluston.


Like This!

Kategoria(t): Asuntomessut, Materiaalien valinta, Rakentaminen, Sisustus Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Asuntomessujen parhaat poiminnat

  1. Kerttu sanoo:

    Hei!

    Onnea molemmille perheille rakennusprojektin käynnistämisestä ja kiitokset blogin perustamisesta! Asuntomessupostaus oli erittäin hyvä ja avartava, huomaan ajattelevani monesta ratkaisusta samaan tyyliin kirjoittajan kanssa. Meilläkin on talohaaveet korkealla, mutta se oma pieni maapala vielä etsinnässä. Innolla tulen seuraamaan projektianne.

    Aurinkoa & iloa,

    Kerttu

  2. Paluuviite: Tak-tak-kaa | Rakennusprojekti Glasshill

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s