Valinnan vaikeus ja sijainnin kriteerit

Mikä loppupeleissä on tärkeintä siinä, minne kotinsa pykää? Perheemme mies vastasi kysymykseen ”sijainti, sijainti ja sijainti” – itse purkaisin asiaa auki näin:

1. Fiilis
Vaikka järkisyillä paikanvalinta lopullisesti perustellaan, joutuu paikan fiiliksen kanssa elämään. Intuitiolla voi olla vahvakin merkitys

Ihmiset arvostavat eri asioita; toiselle merkkaa turvallisuus, toiselle oma rauha, toiset hakevat elävyyttä, äksöniä, lapsiystävällisyyttä tai visuaalisia asioita. Meillä ensimmäisen yhteisen asunnon kriteeri oli ”meren rannalla sijaitseva kaupunki, joka ei ole Pori”.

Nyt korostuivat viihtyisyys, rauhallisuus, luonnonläheisyys ja naapuriksi tulevat kaverit. Plussaa on se, että lenkin voi edelleen helposti ulottaa meren rantaan.

2. Etäisyys
Töissä on pakko käydä, jotta kämpän saa maksettua – hyvät kulkuyhteydet varmistavat arjen sujumisen. Meillä lähtökohtana valinnassa oli joko se, että kodin lähelle pääsee junalla tai se on kohtuullisen matkan päässä Länsiväylästä. Bussiliikenteen toimivuus on plussaa, mutta ei pakollista. Yhden auton hankintaan varauduttiin, mutta kahden auton hankintapakko karsi vaihtoehtoja pois.

Loppujen lopuksi tontti valitsikin meidän, tutun rakennuttajan kautta. Lopulliselle rakennuspaikalle on viisi kilometriä Länsiväylältä ja juna-asemat löytyvät 250 metrin ja 1,4 kilometrin päässä eli kokonaisuus toteutui paremmin kuin hyvin. Ainakin nyt tuntuu siltä.

3. Tontti
Tasainen vai rinne – tontin muoto vaikuttaa myös rakennuksen pohjaan ja erityisesti kustannusrakenteeseen. Louhiminen on kallista, paalutus samoin. Monikerroksisessa talossa on puolensa, mutta toisaalta neliöitä tarvitaan paljon, jotta tila tuntuu isolta. Kerrostaloasumisen jäljiltä itse himoitsimme yksitasoista ratkaisua, jotta tilaa tuntuisi oikeasti olevan kunnolla ympärillä.

Pienet yksityiskohdat määrittävät sen, miten talot tontille asettuvat. Mistä aurinko paistaa, millaista puustoa tontilla on? Miten lähellä muut rakennukset ovat? Meillä on etuna se, että olemme nähneet paikan sekä lumen kera, että lehden puihin puhjenneena – osa joutuu ostamaan omansa vuodenaikasokkona ja jännittämään, mitä lumikerroksen tai esiinkuoritun maan pinnan alta paljastuukaan.

Tontin koko vaikuttaa tietenkin myös sijaintiin. Tilantarve vaihtelee ostajasta toiseen, meille oman pihan saamisella oli iso merkitys. Pienimmät pääkaupunkiseudun tontit ovat alle 500 m2 eli neliöitä enemmän halajava joutuu tinkimään etäisyydestä Helsingin keskustaan.

Minkä tekijöiden arvelisit itselläsi vaikuttavan paikan valintaan?

Kategoria(t): Rakentaminen, Tontti Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Valinnan vaikeus ja sijainnin kriteerit

  1. Christa sanoo:

    Tuttuja pohdintoja. Meille tärkeimmäksi kriteeriksi muodostui – kuten ilmeisesti myös teillä – sijainti Oma työpaikkani on Helsingin keskustassa ja jos samalla alalla pysyttelen, niin työpaikka ei muutu. Sinne on siis oltava hyvät yhteydet. Lisäksi arvostamme sitä, että myös kävelyetäisyydellä on palveluita, lapset voivat aikanaan kävellä tai pyöräillä yksin ja turvallisesti kouluun, julkiset kulkuneuvot ovat lähietäisyydellä. Niin, ja olemme erityisen tykästyneitä nykyiseen asuinalueeseemme, joten päätimme, että olkoonkin kalliimpaa, mutta täällä pysytään. En usko että tulemme katumaan päätöstämme. Kun vielä tonttikin on pk-seudulle hyvänkokoinen (931m2), niin olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Hieman haastavuutta tuo rinne, mutta toisaalta se tekee tontista mielenkiintoisen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s